fbpx

Raport Greenpeace: Turcia a devenit groapa de gunoi a Europei. Exporturi masive de deșeuri de plastic, depozitate și arse ilegal

 Raport Greenpeace: Turcia a devenit groapa de gunoi a Europei. Exporturi masive de deșeuri de plastic, depozitate și arse ilegal
Susține Ecopresa, distribuie!

Sute de mii de tone de deșeuri de plastic din Marea Britanie sunt exportate în Turcia, unde sunt depozitate ilegal și arse, potrivit unui raport Greenpeace, scrie BBC. Practica este generalizată în rândul țărilor UE, Turcia devenind „groapa de gunoi a Europei”, susțin activiștii de mediu. Și România este destinație a deșeurilor provenite din alte țări, în ultima perioadă fiind descoperite sute de tone de materiale ajunse ilegal în Portul Constanța.

Greenpeace arată în raport că aproximativ 40% (210.000 de tone) din exporturile de deșeuri de plastic ale Marii Britanii au fost trimise în Turcia anul trecut. Dar, în loc să fie reciclat, investigatorii au aflat că plasticul este aruncat pe marginea drumului, pe câmp sau în albii de râuri, transmite digi24.ro.

Marea Britanie este „lider mondial în abordarea poluării cu plastic”, a afirmat guvernul de la Londra, după ce Greenpeace a făcut apel să se ocupe de această problemă.

Raportul agenției de mediu avertizează că Turcia a devenit „cea mai mare groapă de gunoi pentru deșeuri de plastic” din Europa.

Organizația spune că a investigat zece situri din sudul Turciei și în toate a găsit pungi și ambalaje din plastic provenite de la supermarketurile și magazinele din Marea Britanie.

Ambalajul unui test antigen pentru coronavirus indică faptul că deșeurile au vechime mai mică de un an.

Marea Britanie este pe locul doi în lume la deșeuri de plastic pe cap de locuitor, după SUA, mai arată raportul Greenpeace. 

Cea mai mare parte a deșeurilor de plastic exportate de Marea Britanie anul trecut a ajuns în Turcia, Malaezia și Polonia.

Groapa de gunoi a Europei

Turcia a primit aproape 40% din exporturile de deșeuri de plastic ale Marii Britanii anul trecut, o creștere de aproape 18 ori față de 2016: de la 12.000 de tone, exporturile au crescut la 210.000 de tone.

Statele UE au trimis anul trecut în Turcia de 20 de ori mai mult plastic decât în 2016.

„241 de camioane încărcate cu deșeuri de plastic din Europa ajung zilnic în Turcia și ne sufocă. Din datele noastre și din ce vedem pe teren, suntem în continuare cea mai mare groapă de gunoi pentru deșeurile de plastic din Europa”, a declarat Nihan Temiz Atas, membru al organizației Greenpeace Mediterranean, din Turcia.

„E clar că Marea Britanie ar trebui să recicleze mai mult pe plan intern și de aceea suntem deciși să interzicem exporturile de deșeuri de plastic către țările non-OECD și să oprim exporturile ilegale, inclusiv către țări ca Turcia, prin controale mai stricte. Marea Britanie este lider mondial în abordarea poluării cu plastic și propunerile noastre privind responsabilizarea producătorilor de ambalaje, introducerea unei taxe și obligativitatea urmăririi elctronice a deșeurilor vor crește rata de reciclare, vor reduce volumul de deșeuri și vor stopa infracționalitatea”, a arătat Ministerul Mediului din Marea Britanie.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!