fbpx

Un calculator online îți spune ce eficiență energetică are locuința ta și cum o poți îmbunătăți

 Un calculator online îți spune ce eficiență energetică are locuința ta și cum o poți îmbunătăți

Foto: ziarulfinanciar.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Orice consumator casnic din Republica Moldova, din orice localitate, poate calcula acum cu ajutorul unei aplicații online ce eficiență energetică are locuința sa. În plus, aflăm ce măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice ne sunt recomandate și cât ar costa realizarea lor. 

Calculatorul de eficiență energetică poate fi accesat pe site-ul Centrului Național Pentru Energie Durabilă (CNED).

Aplicația estimează, în patru pași, consumul mediu de energie pentru încălzirea locuinței, pentru producerea apei calde și pentru gătitul bucatelor. Calculatorul determină cum se distribuie pierderile de căldură din locuință – prin ziduri, ferestre, pardoseală, acoperiș. De asemenea, estimează câți bani pot fi economisiți la plata facturilor după reabilitarea termică a casei sau apartamentului, cu cât se vor reduce emisiile de bioxid de carbon (CO2). Aplicația mai calculează de câți copaci este nevoie pentru absorbția cantității de CO2 emisă în rezultatul consumului de energie al locuinței.

Utilizatorului i se cer următoarele informații:

– Localizarea (unde se află locuința)

– Descrierea locuinței (materiale de construcție, sistem de încălzire, suprafață)

– Detaliile despre încălzire și consumul de energie

– Măsurile de eficiență energetică deja implementate.

Aplicația poate fi accesată la acest link: https://cned.gov.md/EECalculator/EECalc/index.html

Calculatorul de eficiență energetică a fost dezvoltat în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.

VEZI ȘI:  Asociațiile de locatari sunt invitate să participe la un program de reabilitarea energetică a blocurilor. Nou apel de proiecte

Sectorului rezidențial îi revine acum o jumătate (50,2%) din consumul total de energie din țară. Din acest motiv, îmbunătățirea eficienței energetice în blocurile locative contribuie esențial la reducerea consumului de energie al Republicii Moldova și, respectiv, la protejarea mediului.

****
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic