fbpx

Vremea rece îi ține pe urșii polari departe de satele din nordul Rusiei. Animalele vânează în sălbăticie

 Vremea rece îi ține pe urșii polari departe de satele din nordul Rusiei. Animalele vânează în sălbăticie

Urși polari la o stație meteo abandonată în Rusia. Foto: Facebook / Dmitry Kokh

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai puţini urşi polari înfometaţi ar urma să ajungă în satele arctice din Rusia în această iarnă în căutare de hrană. Activiştii pentru drepturile animalelor spun că temperaturile scăzute din acest an le permit animalelor să vâneze în habitatul lor obişnuit, scrie digi24.ro.

„Pentru moment, situaţia este calmă”, a declarat Dmitri Ryabov de la World Wildlife Fund (WWF).

„În acest an s-a format gheaţă pe mare la timp, iar urşii polari s-au deplasat spre nord pentru a vâna foci”, a mai precizat el, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

În trecut, oamenii care locuiau în satele de coastă din nordul ţării priveau cu îngrijorare cum urşi polari înfometaţi căutau hrană în gropile de gunoi şi în pubele.

Circa 50 de urşi s-au aventurat în urmă cu doi ani în zone locuite din arhipelagul Novaya Zemlya, petrecând săptămâni întregi în acestea şi determinând autorităţile să declare starea de urgenţă.

Urşii polari folosesc de obicei gheaţa marină pentru a vâna foci, însă pe măsură ce stratul de gheaţă se formează din ce în ce mai târziu şi se dezgheaţă mai devreme, „animalele merg să caute hrană pe uscat”, a explicat Ryabov.

Urşii polari „sunt forţaţi să stea mai mult timp pe ţărm şi apoi, inevitabil, ajung în apropierea oamenilor – din curiozitate şi în căutare de hrană, atraşi de mirosuri”, a adăugat specialistul.


Susține Ecopresa, distribuie!