Nisipul și prundișul ajung la parlamentari. Guvernul a aprobat repetat interdicții privind aluviunile din Nistru și Prut
După 16 luni de la prima tentativă, Guvernul obligă restituirea în amonte a tuturor aluviunilor obținute în urma lucrărilor de curățare a șenalului navigabil și interzice comercializarea nisipului și prundișului extras din Nistru și Prut.
De fapt, sunt mai bine de 4 ani (!) de promovare insistentă de către ecologişti a acestor prevederi. În acest timp, în toate demersurile au fost menţinute aceleași solicitări:
„Nisipul şi prundişul extrase din albia minoră a râurilor, inclusiv în cadrul lucrărilor de amenajare sau de menţinere a şenalului navigabil, să fie returnate integral în albia minoră a râurilor, în amonte de la locul extragerii, pentru formarea boiştilor, conform proiectului aprobat de autoritatea centrală de mediu”
și
„Comercializarea nisipului şi prundişului extrase din albia minoră a râurilor este interzisă”.
Din păcate, opinia ecologiştilor, membri ai Grupului de lucru Mediu din Consiliul Național pentru Participare – „EcoTiras”, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Centrul Naţional de Mediu, EcoContact ș.a., a fost ignorată constant de guvernanți în perioada 2012-2013, şi ulterior, până în 2015.
Modificări la Legea „Cu privire la transportul naval intern”:
– Sedimentele solide (nisip, prundiș, pietriș, pietre) obținute în urma efectuării lucrărilor de amenajare și menținere (întreținere, curățire) a șenalului navigabil vor fi restituite obligatoriu în amonte râurilor sau fluviilor.
– Comercializarea sedimentelor solide, extrase din albia minoră a râurilor sau fluviilor, este interzisă.
Guvernul R. Moldova, 11 ianuarie 2017
Datele Ministerului Mediului arată că activitățile de extragere și comercializare a sedimentelor aduc prejudicii atât economice, cât și naturale.
Peste 250 mii de m3 de sedimente extrase în perioada 2002-2014 care au provocat pierderi bugetare de 2 milioane de lei. Curățarea albiilor fără repunerea înapoi în circuit a nisipului duce la un dezechilibru ecologo-hidrologic. La fel, la reducerea debitului şi capacităţii de autoepurare a râului, la micșorarea considerabilă a locurilor în care peștii își depun icrele.
Pe durata anului 2016 mai mulți cetățeni au semnalat cazuri de extrageri ilegale de nisip și prundiș din Nistru și Prut, deși autoritățile au declarat că fenomenul a fost stopat.
Recent, Guvernul, la propunerea ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, aprobă modificările la legea „Cu privire la transportul naval intern”, promovând aceleași solicitări – returnarea nisipului și pietrișului extras în amonte și interzicerea comercializării aluviunilor.
Pentru a intra în vigoare, modificările trebuie aprobate de Parlament.
Va avea oare de această dată salvare nisipul și prundișul din râurile noastre, acest filtrul natural al apei pe care o bem cu toții, sau va continua să încapă în buzunarele fără fund ale afaceriștilor?
Un text de: Lilia CURCHI, revista NATURA, ianuarie 2017