fbpx

Producătorii moldoveni vor putea exporta material săditor de măr în UE

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova a obținut permisiunea de a exporta în Uniunea Europeană nu doar fructe, dar și material săditor. Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor anunță că, în rezultatul cooperării tehnice, producătorii autohtoni vor putea exporta material săditor de măr în următorii trei ani. 

Potrivit ANSA, pe 17 august au fost publicate, iar astăzi au intrat în vigoare, modificările la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019, care se referă la anumite plante destinate plantării din specia Malus domestica, originare din Moldova.

În conformitate cu modificările publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, producătorii au posibilitate, în următorii trei ani, să exporte material săditor de măr pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îndeamnă persoanele interesate să stabilească relații comerciale cu parteneri/producători privind livrarea produsului dat în UE”, se spune într-un comunicat al ANSA.

Adoptarea regulamentului respectiv constituie rezultatul numeroaselor schimburi de informaţii şi al discuţiilor tehnice pentru argumentarea riscurilor fitosanitare, toate pentru susţinerea dosarului tehnic depus de ANSA către Comisia Europeană, prin care a fost solicitat dreptul de a comercializa pe teritoriul Uniunii Europene material săditor de măr.

Ministerul Agriculturii susține că obţinerea dreptului de a exporta material săditor de măr (Malus domestica) în Uniunea Europeană constituie o reuşită importantă pentru Republica Moldova, ceea ce va oferi producătorilor autohtoni diverse oportunităţi.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu