fbpx

Producătorii de mere își extind piețele de desfacere în UE, CSI și Orientul Mijlociu

Susține Ecopresa, distribuie!

Producătorii moldoveni de mere au început să-și diversifice piețele de desfacere a fructelor. În ultimele săptămâni s-a intensificat exportul pe piețele UE, CSI și Orientul Mijlociu. Una dintre piețele de desfacere este România. Cele mai mari rețele comerciale de peste Prut vând mere produse în Republica Moldova. Numai în lunile martie-aprilie pe această piață au ajuns peste 4 mii de  tone și exportul continuă, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Până la conflictul ruso-ucrainean, piața Federației Ruse asimila mai mult de 95% din merele pe care le exporta țara noastră, deoarece preferințele consumatorilor corespundeau cu sortimentul de mere propus. În contextul situației dificile, a condițiilor complicate de export, merele moldovenești continuă să fie solicitate pe piața rusă. Astfel, în lunile martie-aprilie au fost livrate peste 26 de mii de tone, ceea ce constituie 66,5 % din cantitatea de mere exportată în perioada nominalizată. De regulă, în Federația Rusă, anual, se exportă circa 200 de mii de tone de mere. De asemenea, în luna curentă a fost sporit exportul în Emiratele Arabe Unite, fiind atinsă cifra de peste 5 mii de tone.

În continuare se poartă discuții pe această dimensiune cu Egipt, India și China.

Totodată, circa 10-12 mii tone au fost consumate pe piața internă, iar o parte au fost transportate la procesare.

În prezent, mai sunt în stoc circa 45 de mii de tone de mere. „Important e că merele moldovenești de calitate sunt solicitate, ceea ce inspiră încredere că până la apariția primelor fructe proaspete din roada anului 2022, toate merele vor fi comercializate”, se spune în comunicatul ministerului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu