fbpx

Problemele de mediu de la Șerpeni și cum văd localnicii soluționarea acestora

 Problemele de mediu de la Șerpeni și cum văd localnicii soluționarea acestora

Sursa: Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Susține Ecopresa, distribuie!


Printre problemele de mediu cu care se confruntă localnicii din satul Șerpeni este lipsa unui sistem de canalizare centralizat și a unei stații de epurare. Probleme care li se par imposibile de soluționat din cauza costurilor enorme, totuși sătenii încearcă să se implice în activități care ajută la îmbunătățirea stării mediului înconjurător. Organizează activități de salubrizare și amenajează spații verzi. O discuție activă despre serviciile publice de calitate, despre posibile soluții și perspective pentru a îmbunătăți starea mediului din localitate a avut loc pe 13 august cu cetățenii din localitatea Șerpeni.

Interesați și cu dorință de implicare aceștia au discutat cu reprezentanții Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic ce ar mai putea face să trăiască într-un mediu curat. Cum să mobilizeze cetățenii și ce să ceară de la autorități/.

„Este așa o problemă că se investesc foarte mulți bani în ultimul timp pentru ca oamenii să nu mai arunce gunoiul peste gard, în păduri, dar să achite un tarif o dată pe săptămână, o data în două săptămâni, vine tractorul, autospecială și acest gunoi pleacă. Mai este încă un serviciu ecologic, conectarea la apeduct, la apă și canalizare centralizată cu stație de epurare. La fel este o problemă foarte mare că oamenii refuză aceste servicii și ei preferă gropile din grădină, fără a fi informați care este impactul acestora asupra apei din fântână. Acum organizațiile internaționale  ce investesc în aceste servicii, cumva sunt preocupați de faptul că serviciile acestea apar dar oamenii nu achită contracte, sunt preocupați de faptul că oamenii refuză să trăiască civilizat. Și ei mai sunt îngrijorați de faptul că se acordă bani primăriilor, dar ei nu îi pot verifica zi de zi, ei doresc ca să vină inițiativa și din partea oamenilor de a conlucra cu autoritățile”, a declarat Cătălina Molodoi, manager de proiect al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Elena Perliman este o activistă din localitate ce a reușit să mobilizeze sătenii și să organizeze mai multe acțiuni de salubrizare. Au scos câteva tractoare de gunoi dintr-o râpă preconizată pentru revărsarea apei care se adună în localitate după ploile puternice.

Elena Perliman, activista localității Șerpeni

După curățarea râpei, au salubrizat o gunoiște improvizată de la marginea satului, iar în loc au plantat copaci. Pentru a mobiliza oamenii a mers din poartă-n poartă, le-a vorbit despre impactul deșeurilor și i-a invitat să  i se alăture la acțiunile de salubrizare. 

„Oamenii ne-au ascultat, ne-au dat întrebări. O parte au venit și au ajutat, o parte au adus bani,  o sticlă de apă, niște plăcinte”, își amintește Elena, bucuroasă că a reușit să mobilizeze zeci de persoane.

În prezent localnicii nu achită pentru serviciul de colectare a deșeurilor, pentru că serviciul e în fază de testare, dar știu că urmează tarifarea. De aceea, am discutat despre structura unui tarif, ce costuri presupune și care sunt problemele care ar putea să apară dacă oamenii nu vor contracta acest serviciu.

„Deșeurile se colectează o dată pe săptămână, acest serviciu e gratuit, dar totuși avem anumite restricții la  tipurile de deșeu pe care îl aruncăm, de aceea sunt unii localnici care mai continuă să arunce gunoi în zone neautorizate”, mărturisește una din participante la panelul de discuții, Rusu Elena.

„S-a ameliorat situația la sate, lumea a început să conștientizeze, copii mai discută cu părinții despre problemele de mediu și în primăvara aceasta ne-am mobilizat cu mic cu mare și am salubrizat pe malul Nistrului și plus la asta am curățit cimitirul”, spune Botnari Elena, locatara satului Șerpeni.

În cadrul întâlnirii comunitare am discutat și despre necesitatea unui sistem de canalizare cu epurare, despre impactul latrinelor și a apelor uzate asupra solului și apelor subterane, cum ne afectează acestea la modul direct, ce ar trebui să facă o comunitate ca să aibă un astfel de serviciu și ce alternative individuale există.

„Sistemul de canalizare și stația de epurare la un sat e aproape imposibil, deoarece sunt bani enormi pe care o primărie nu îi dispune, doar cumva la nivel zonal”, cu regret spune  una din localnice, Nadejda Demian.

Localitatea Șerpeni este conectată la rețeaua de apă potabilă, sunt conectate toate instituțiile publice și 95% din gospodăriile private. Reţeaua de canalizare lipsește, funcţionează 4 haznale autonome la instituţiile publice. Funcţionează 2 fântâni arteziene din (totalul 5) şi 56 fântâni de mină, 3 izvoare.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociatia Presei Independente (API).

Ludmila Hițuc


Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!