fbpx

Premierul ucrainean despre hidrocentralele pe Nistru: „Vrem să discutăm problema cu savanții și experții moldoveni”

 Premierul ucrainean despre hidrocentralele pe Nistru: „Vrem să discutăm problema cu savanții și experții moldoveni”

Subiectul hidrocentralor pe care Ucraina intenționează să le contruiască pe Nistru a fost discutat în cadrul întrevederii prim-miniștrilor din R. Moldova și Ucraina, Kiev, 13 februarie 2017. Foto: www.gov.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Subiectul celor șase hidrocentrale noi pe care Ucraina intenționează să le contruiască pe Nistru a fost discutat în cadrul întrevederii prim-miniștrilor din R. Moldova și Ucraina, Pavel Filip și Volodymyr Hroisman, desfășurată la 13 februarie 2017.

Potrivit unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova, s-a decis asupra creării unei comisii comune care să evalueze impactul funcționării complexului energetic de pe Nistru asupra ecosistemului râului și să elaboreze un Regulament privind funcționarea centralei de la Novodnestrovsk.

„Nistrul este o sursă de importanţă vitală pentru aprovizionarea cu apă potabilă a orașelor Chișinău și Odessa, precum și a mai multor localități din Republica Moldova și Ucraina”, a acentuatPavel Filip.  

Citește și: Alecu Reniță: „Orice construcţie pe fluviul Nistru ar trebui să îngrijoreze deopotrivă şi Republica Moldova, şi Ucraina”

Premierul Vladimir Groisman a menţionat că autoritățile ucrainene sunt deschise pentru a participa la efectuarea studiilor necesare pentru a elabora decizii tehnice corecte privind exploatarea răului Nistru.

„Autoritățile de la Kiev vor colabora cu autoritățile de la Chișinău, în același timp vrem să discutăm problema cu savanții și experții moldoveni. Protejarea ecologiei este o prioritate pentru Ucraina”, a adăugat Vladimir Groisman.  

Subiectul hidrocentralor a fost discutat la Kiev, 13 februarie 2017. Foto: www.gov.md
Subiectul hidrocentralor a fost discutat la Kiev, 13 februarie 2017. Foto: www.gov.md


Prim-ministrul moldovean Pavel Filip a reiterat importanța accelerării procesului de intrare în vigoare a Acordului privind cooperarea în domeniul conservării și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la Roma, în anul 2012.

Menționăm că, oficial, la 13 iulie 2016, guvernul ucrainean a adoptat un program național de dezvoltare privind hidrocentralele, iar recent a anunțat un tender pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construcția a șase hidrocentrale noi, în amonte de Novodnestrovsc, în special în regiunile Ivano-Francovsk, Ternopol și Cernăuți.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.