(FOTO) Planeta se sufocă: am ajuns să cumpărăm plastic ambalat în plastic
Ambalarea excesivă a produselor alimentare – iată un fenomen care sporește cantitatea deșeurilor din plastic și pe care mulți producători au început să-l evite, la presiunile ecologiștilor. Să spunem „nu” ambalajelor stratificate inutil, pentru că ele duc la creșterea cantității totale de plastic produs și aruncat. Supraambalarea sporește poluarea planetei, crește volumul emisiilor de gaze cu efect de seră, care amplifică încălzirea globală și alte schimbări climatice.
Vedem cu toții pe rafturile magazinelor produse ambalate excesiv. De exemplu, checuri mici, biscuiți cu cremă, bomboane, felii de cașcaval ambalate individual în peliculă, apoi puse într-o pungă mare din polietilenă. Sau legume și fructe așezate în cutie din plastic și apoi împachetate în folie din polietilenă.
Cumpărătorii pot prefera produsele ambalate excesiv din cauza impresiei de „mai multă igienă și mai multă prospețime”. Dar în majoritatea cazurilor nu este necesară stratificarea ambalajului. În plus, numeroase produse pot fi vândute în vrac, la kilogram.
Ambalaje ce nu pot fi reutilizate: se rup imediat și ajung la gunoi
De numeroase ori, ambalajele excesive sau inutile nici nu pot fi reutilizate în gospodărie, pentru că se rup la despachetare și ajung imediat la gunoi.
Companiile producătoare sunt chemate de ecologiști să folosească ambalaje sustenabile – biodegradabile, reciclabile, reutilizabile. Fotografii cu exemple de utilizare inutilă a plasticului au fost publicate pe Facebook de Agenţia de consultanţă e-Circular.org, din Chișinău, în cadrul unui proiect ce promovează renunțarea la plastic.
„Trăim pe o planetă cufundată în plastic. (…) Vă invităm să eflectați asupra impactului alegerilor noastre. (…) Oare chiar totul trebuie să fie însoțit de plastic? (…) Împreună, putem face pași către soluții mai durabile, care să protejeze atât planeta, cât și sănătatea noastră”, scrie e-Circular.org.
Ambalajul trebuie să fie biodegradabil, reciclabil, reutilizabil
Agenția propune câteva soluții pentru reducerea utilizării plasticului în Republica Moldova:
– Evitarea produselor precum recipientele pentru apă, paiele, tacâmurile și farfuriile din plastic în favoarea alternativelor reutilizabile;
– Noi metode de ambalare care să minimizeze utilizarea plasticului;
– Alegerea produselor și afacerilor locale care utilizează ambalaje sustenabile sau care au politici anti-plastic;
– Promovarea reciclării corecte a plasticului.
Doar o mică parte a plasticului este colectat și reciclat
În ultimii 50-60 de ani, producția globală de materiale plastice a crescut de două ori față de anii 1960, ajungând la 322 milioane de tone în 2015. Cantitatea se poate dubla din nou în următorii 20 de ani.
În Europa sunt generate anual aproximativ 25,8 milioane tone de deșeuri de plastic. Mai puțin de 30% din această cantitate sunt colectate pentru reciclare. Conform unui studiu publicat în 2023, în Republica Moldova erau reciclate doar 3% din ambalajele și deșeurile din plastic.
Potrivit estimărilor, producția de materiale plastice și incinerarea deșeurilor din plastic conduc la generarea anuală a 400 milioane tone de CO2 la nivel global.
Poluarea oceanelor cu plastic lovește în sănătatea oamenilor
Poluarea cu plastic este una dintre principalele presiuni asupra sănătății oceanelor. Plasticul reprezintă peste 80% din gunoiul marin. La nivel global, 5 – 13 milioane de tone de materiale plastice (1,5 – 4% din producția globală de materiale plastice) ajung în ocean în fiecare an.
Deșeurile din plastic formează „insule plutitoare” de gunoi marin care sunt purtate pe distanțe lungi în ocean sau degradează și se transformă în microplastic, nociv pentru mediu, apă, viețuitoare și, în definitiv, pentru om.
CITEȘTE ȘI: Cum ajunge microplasticul în organismul nostru și cât de dăunător poate fi?