fbpx

Picnic și grătar fără toxiinfecții alimentare – ANSA vine cu recomandări

 Picnic și grătar fără toxiinfecții alimentare – ANSA vine cu recomandări

Foto: signaturemd.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Picnicurile și grătarele sunt momente ideale de relaxare vara, dar ele pot deveni surse de toxiinfecții alimentare, dacă bucatele sunt gătite necorespunzător sau sunt păstrate la temperaturi prea înalte. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ne spune ce reguli ar trebui să respectăm pentru a ne bucura de un picnic ce ne va lăsa doar amintiri frumoase.

Pregătirea alimentelor

– Păstrați alimentele perisabile reci: folosiți o ladă frigorifică cu gheață sau pachete de gel congelat și mențineți temperatura la 4°C sau mai puțin.

– Separați băuturile de alimente: folosiți lăzi frigorifice separate pentru băuturi și alimente perisabile.

– Minimizați deschiderea lăzilor frigorifice: păstrați lăzile închise cât mai mult timp.

– Spălați fructele și legumele: curățați-le bine și uscați-le înainte de a le pune în ladă.

Igiena în aer liber

Înainte să pregătiți masa pentru picnic, asigurați-vă că mâinile și suprafețele sunt curate!

– Spălați-vă pe mâini: folosiți un ulcior cu apă, săpun și prosoape de hârtie sau umede.

– Mențineți tacâmurile și platourile curate: asigurați-vă că toate ustensilele sunt curate.

Gătitul la grătar

Foto: ansa.gov.md

– Marinați carnea în siguranță: păstrați carnea marinată în frigider și nu refolosiți marinada care a avut contact cu carnea crudă.

– Păstrați alimentele gătite fierbinți: mențineți-le calde pe grătar, departe de cărbuni, până când sunt servite.

– Folosiți ustensile separate: nu folosiți aceleași tacâmuri sau platouri pentru carnea crudă și cea gătită.

Temperaturile de siguranță

Pentru a te asigura că mesele tale sunt nu doar delicioase, ci și sigure pentru consum, este important să gestionezi corect temperaturile alimentelor.

– Evitați zona de pericol (4°C – 60°C): nu lăsați alimentele în această zonă mai mult de 2 ore sau 1 oră dacă temperatura exterioară este de peste 30°C.

Respectând aceste reguli simple, veți reduce riscul de toxiinfecții alimentare și veți avea un picnic sigur și plăcut.

Bucurați-vă de timpul petrecut în aer liber!

Autoare: Sabrina Spătaru, stagiară la Ecopresa

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!