Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Pescuitul scrumbiei de Dunăre, permis în perioada de prohibiție. Când intră în vigoare ordinul Agenției de Mediu
Pescarii primit undă verde din partea autorităților la pescuitul scrumbiei de Dunăre. Potrivit unui ordin al Agenției de Mediu, deținătorii permiselor de pescuit au dreptul să pescuiască scrumbia în perioada de prohibiție, în fluviul Nistru, timp de 33 de zile consecutive, de la 14 mai 2022 până la 15 iunie 2022 inclusiv.
Pescuitul scrumbiei se permite doar în cursul zilei de la răsăritul soarelui și până la asfințitul soarelui, cu undițe de toate formele, sisteme și lansete. Pescuitul este permis în perimetrul cuprins de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) și în brațul Turunciuc.
Numărul de cârlige pentru un pescar amator nu trebuie să fie mai mare de 5 la toate uneltele folosite, iar captura de pește, nu trebuie să fie mai mare de 5 kg pe zi. Dimensiunea minimală a scrumbiei care se permite a fi pescuită în fluviul Nistru este de 20 cm.
Potrivit ordinului, este interzis pescuitul scrumbiei:
a) la 100 m în amonte și în aval de podurile de peste fluviul Nistru;
b) la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenților Răut, Ichel, Bîc, Botna pe o distanță de 500 m de ambele părți ale gurilor și pe cursul acestor afluenți pe o distanță de 500 m de la confluență, în brațul Turunciuc pe cursul apei pe o distanță de 500 m de la ramificație;
c) în fluviul Nistru de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pe o distanță de 300 m în aval;
d) în fluviul Nistru (în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) şi în brațul Turunciuc) pe sectoarele de 100 m în amonte și în aval de gurile de alimentare a bălților și lacurilor;
e) în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.
Scrumbia de Dunăre este un pește marin din Marea Azov și Marea Neagră, care pătrunde în fluvii. Este o specie endemică relictă în Marea Neagră, de unde primăvara migrează în Dunăre, Nistru, Nipru, Bug și Don, pentru a-și depune icrele.
Precizăm că în Moldova este interzis pescuitul până la 15 iunie inclusiv.