fbpx

Pe 29 iunie sărbătorim Ziua Dunării

Susține Ecopresa, distribuie!

În fiecare an pe 29 iunie se sărbătorește ziua Dunării. Zi marcată începând cu 2004, fiind condiţionată de semnarea şi ratificarea la 29 iunie 1994 de către ţările bazinului dunărean…

Proslăvit şi cântat în operele marilor istorici, compozitori, poeţi şi pictori în ultimele decenii, Dunărea a devenit pentru majoritatea europenilor nu numai un simbol al unirii, dar şi un criteriu de înţelegere a responsabilităţii şi securităţii ecologice pentru fiecare din noi şi a generaţiilor viitoare.

Implicarea noastră în celebrarea  Zilei Dunării este un stimulent foarte puternic de a lua măsuri de protecţie a acestui fluviu măreţ nu doar într-o zi anume, ci  în fiecare zi.

Prima ediţie a „Zilei Dunării”, a beneficiat de participarea a 13 ţări, a mii de organizaţii şi milioane de locuitori, care trăiesc în bazinul hidrografic al  fluviului Dunărea, invitaţi din afara spaţiului dunărean, în cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase.

Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga), fiind singurul ce curge de la vest la est. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagră prin cele 3 braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul său tranzitează teritoriul a 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina) şi 4 capitale europene (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!