Panourile fotovoltaice: reguli noi pentru instalarea şi exploatarea lor. Consumatorii casnici sunt îndemnaţi să-şi instaleze mai activ panouri solare
Numărul celor care-şi instalează panouri fotovoltaice este în continuă creştere – 5.051 erau înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2023. Din acest total, 3.873 erau persoane fizice şi 1.178 persoane juridice. Într-un an, numărul de beneficiari în sectorul rezidențial a crescut cu 153%, iar în sectorul privat s-a majorat cu 235%.
Gospodăriile casnice sunt încurajate de Ministerul Energiei să-şi instaleze mai activ panouri solare, pentru ca un număr mai mare de persoane fizice să-și producă energia electrică pe care o consumă.
Până acum, persoanele juridice (companiile) au fost mai active în ce privește instalarea panourilor fotovoltaice. Persoanele fizice au fost pe locul doi. Iar autoritățile publice (centrale și locale) practic n-au beneficiat de această oportunitate, din cauza lipsei de fonduri bugetare pentru investiții în panouri solare.
Gospodarii, chiar şi cei de la bloc, sunt îndemnaţi de ministrul Energiei să-şi instaleze fotovoltaice şi să se unească în asociaţii
O serie de decizii aprobate de Guvern la începutul lunii ianuarie, de rând cu modificări operate la sfârşitul anului trecut la legea ce reglementează domeniul energiei din surse regenerabile (nr. 10/2016) vin în ajutorul gospodarilor care doresc să devină „prosumatori”, adică să producă energie electrică din surse regenerabile. Acest lucru l-a apreciat ministrul Energiei, Victor Parlicov, care i-a îndemnat pe consumatorii casnici să utilizeze această oportunitate. Potrivit lui, cadrul legal prevede şi un mecanism foarte simplu de unire a deținătorilor de fotovoltaice în comunități. Înfiinţarea unor asemenea asociații nu are nevoie de aprobări speciale din partea statului – este suficient ca oamenii să se convoace în ședință și să declare că s-au asociat.
Prin cooperare, este mai ușoară ajustarea capacității de generare a panourilor solare la consum. Când un membru al asociației produce mai multă electricitate, surplusul nu trebuie livrat în rețea, pentru că poate fi consumat de un coleg. Astfel, energia poate fi produsă la o adresă, dar consumată la alta.
Şi proprietarii de apartamente din blocurile de locuit îşi pot instala parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu. Panourile fotovoltaice se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, dar cu o condiție: ambele adrese să se afle în raza aceluiași furnizor.
Panourile fotovoltaice nu trebuie tratate ca o afacere
Producerea energiei electrice cu ajutorul panourilor solare nu trebuie privită ca o afacere. Cadrul legal în domeniu a fost ajustat astfel, încât persoanele fizice, agenții economici și autoritățile locale să-și instaleze panouri de o capacitate pe potriva consumului lor. Aceasta, după ce s-a constatat că în anii trecuți, în perioada în care curentul electric se scumpise, unele companii și-au instalat capacități „supradimensionate”, adică în mod evident peste necesităţile de consum, cu intenția că vor livra surplusul către rețeaua de energie electrică și astfel vor obține un câștig. Pentru a exclude această practică, au fost operate modificări în privința modului în care surplusul de electricitate este livrat în rețea.
S-a trecut de la „contorizare netă” la mecanismul de „facturare netă”
Din 1 ianuarie 2024, s-a trecut la mecanismul de „facturare netă”. Acesta le va fi aplicat prosumatorilor nou-înregistraţi. Astfel, cantitatea de energie livrată în reţea de centralele electrice fotovoltaice nu va mai fi contorizată în kilowatti/oră („contorizare netă”), dar în bani, ţinându-se cont de mărimea tarifului la electricitate în momentul respectiv. Ulterior, dacă deținătorul de panouri solare va înregistra un deficit de producție proprie și va avea nevoie să consume energie din rețea, o va obține la tariful în vigoare în acel moment.
Cei care beneficiau la sfârşitul anului trecut de mecanismul de „contorizare netă” vor continua să activeze conform acestuia până la 31 decembrie 2027.
Limitele de capacitate pentru centralele fotovoltaice până în 2025
Guvernul a aprobat în ianuarie 2024 limita de capacitate de 100 MW pentru centralele fotovoltaice. Astfel, pentru consumatorii casnici sunt alocați 43 MW, pentru instituțiile publice – 7 MW și pentru alte tipuri de consumatori – 50 MW. Limitele de capacitate aprobate vor fi valabile până la 31 decembrie 2025.
Plafoanele de capacitate individuale se vor aplica din 1 martie 2024, pentru a le aloca suficient timp acelor prosumatori, care sunt deja pe punctul de a-şi pune proiectul în execuție, având toate actele agreate conform capacității instalate.
Evidența pe categorii de consumatori le va permite mai multor instituții publice să instaleze panouri fotovoltaice și să beneficieze de energie regenerabilă în mod direct proporțional față de consumul pe care îl au.
Primul pas la instalarea panourilor fotovoltaice şi care sunt costurile
Dacă am decis să ne instalăm panouri solare, primul pas este să obţinem un document referitor la puterea calculată pentru sistemul fotovoltaic dorit, întocmit de un inginer autorizat. Acest document trebuie anexat la cererea către furnizorul nostru de energie electrică prin care-i solicităm să ne aprobe un aviz de racordare.
După primirea avizului de racordare, apelăm la o companie specializată – activează multe pe piaţă, iar site-urile lor pot fi găsite pe Internet. În funcţie de capacitatea de care avem nevoie, compania ne va prezenta o ofertă.
Un calculator care ne ajută la estimarea aproximativă a costurilor necesare pentru instalarea panourilor solare îl găsim pe site-ul Asociației Obșteşti Green City Lab Moldova – „Calculatorul de energie fotovoltaică”. După ce introducem datele despre consumul nostru anual de electricitate, suprafaţa de care dispunem pentru instalarea panourilor, calculatorul ne prezintă capacitatea estimativă pe care o putem instala, preţul panourilor şi perioada în care ne putem recupera investiţia.
În cazul instalării unei capacităţi de 1kW (0,94 kW), potrivită pentru o gospodărie care consumă lunar 1.200 kWh, investiţia ar fi de aproximativ 19.000 de lei, care pot fi recuperaţi în mai puţin de 5 ani, potrivit acestui calculator. Green City Lab ajustează acum calculatorul la noile modificări ale cadrului legal-normativ. Este posibil ca perioada de recuperare a investiţiei în panouri să crească puţin după trecerea la mecanismul de „facturare netă”, a precizat pentru Ecopresa experta organizaţiei Irina Apostol.
Până la instalarea panourilor, este necesară expertiza acoperișului casei sau a peretelui pe care vor fi instalate panourile şi elaborarea proiectului – acest lucru îl face compania care va instala fotovoltaicele, contra cost.
Cheltuielile vor depăşi puţin 27.000 de lei pentru montarea unui kit de 1 kW, constând din patru panouri fotovoltaice a câte 275 W, un invertor de 1.100 waţi, elementele de fixare, cablurile de alimentare, conectori, a calculat expertul în energie durabilă Vladimir Ursu. Pentru montarea unei capacităţi de 3 kW, care poate genera în medie 333 kWh pe lună (10 panouri a câte 305 W și un invertor de 3.000 de wați), costurile ar fi de peste 77 de mii de lei.
Producţia de energie fotovoltaică depinde de anotimp
Producţia de energie depinde de anotimp: vara, panourile solare produc şi de peste trei ori mai multă electricitate decât iarna. Panourile fotovoltaice pot fi instalate şi direct pe teren – companiile ce prestează asemenea servicii stabilesc varianta optimă.
Informații foarte utile despre panourile fotovoltaice şi instalarea lor pot fi găsite pe site-ul CNED, la acest link.
Deocamdată, nu există programe de sprijin financiar pentru gospodăriile ce doresc să-şi instaleze panouri solare. Autorităţile şi experţii speră însă că acestea vor apărea în viitorul apropiat.
„Mecanism simplificat”: sistemele fotovoltaice de capacitate mică vor putea fi instalate fără aviz de racordare
Modificările la lege (nr. 10/2016) operate la sfârşitul anului trecut prevăd şi un „mecanism simplificat” de instalare a centralelor de capacitate mică, a semnalat în cadrul unei discuţii publice Ion Rudei, cercetător ştiinţific la Institutul de Energetică al Moldovei. Aceasta înseamnă că persoanele fizice îşi vor instala panouri fotovoltaice fără a fi nevoie să obţină mai întâi aviz de racordare – doar vor aduce acest fapt la cunoştinţa distribuitorului de energie. Deocamdată, nu este clar ce capacitate va fi considerată „mică” în Republica Moldova. În România, de „capacitate mică” este considerat un sistem fotovoltaic de 50W (0,5 kW). Cum va fi transpus acest mecanism în practică în Republica Moldova urmează să vedem în 10-18 luni, a constatat cercetătorul ştiinţific.
Cât de mult va creşte perioada de recuperare a investiţiei după aplicarea „facturării nete”?
La fel, rămâne să vedem în practică şi în ce măsură va creşte perioada de recuperare a investiţiilor în sistemele fotovoltaice după trecerea la „facturarea netă”. Ion Rudei apreciază că această perioadă practic se poate dubla în cazul unor prosumatori. Un alt expert solicitat de Ecopresa, doctorul în ştiinţe tehnice Dumitru Braga, decanul Facultăţii Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice din Moldova, a fost de părere că perioada de recuperare poate creşte doar puţin în cazul persoanelor casnice. Expertul le recomandă să-şi instaleze sisteme fotovoltaice gospodăriilor care au din start scopul să producă atâta energie electrică, cât consumă, cu un surplus cât mai mic. Potrivit lui, gospodăriile casnice sunt prosumatori mici, care pot fi uşor integraţi în reţea.
Obiectiv: O pondere de 30% a surselor regenerabile în consumul de energie al Republicii Moldova
Republica Moldova şi-a propus să sporească ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie al țării de la 6% (în 2023) la 30% până în anul 2030. Legislaţia a fost modificată astfel, încât să faciliteze implicarea cetățenilor în acest proces, al cărui scop final este decarbonizarea economiei naționale.
Proiectele fotovoltaice s-au dezvoltat accelerat în ultimii ani – criza energetică a fost un bun catalizator
La sfârşitul anului 2023, persoanele fizice şi juridice deţineau o capacitate de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice de 115,30 MW – 36 MW instalați de persoane fizice şi 79 MW instalați de persoane juridice. Puterea medie instalată de persoanele fizice a crescut de la 8,6 kW până la 9,3 kW. Puterea medie instalată de persoanele juridice a crescut de la 57,7 kW până la 67,3 kW, potrivit datelor oferite de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED, fosta Agenţie pentru Eficienţă Energetică).
Din totalul de 115 MW putere instalată, aproximativ 77% reprezintă capacități instalate în zona de deservire a furnizorului Premier Energy (raioanele de centru şi sud), iar 23% – în zona de deservire a FEE Nord, a precizat Ion Muntean, directorul CNED.
Trei mecanisme de sprijin din partea statului pentru producătorii de energie verde
Statul are trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:
– facturare netă, introdusă de la 1 ianuarie 2024, valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;
– tarif fix pentru 15 ani – pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;
– preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații.
Materialul a fost realizat de Ecopresa în cadrul proiectului „Energie și transport sustenabil și sigur în Moldova”, finanțat de către Fundația Heinrich Böll din Germania și implementat de către Ecovisio.