O pasăre nemaiîntâlnită în ultimele decenii a fost observată în sudul Moldovei
O pasăre din specia ciovlica ruginie a fost observată acum două zile în Republica Moldova. Potrivit Societății pentru Protecția Păsării și a Naturii, această specie nu a mai fost văzută în țară în ultimele decenii. Pasărea a fost zărită în dreptul localității Crihana Veche din raionul Cahul, pe data de 22 mai.
Această pasăre a fost observată în sudul Moldovei, într-o zonă uscată din apropierea bălților râului Prut, de către Viorica Paladi, șefa Secției Științe din Rezervația Prutul de Jos. Specia respectivă preferă zonele aride și lipsite de vegetație din apropierea apelor.
„Uneori, aceste momente mă fac fericită… Ciovlică ruginie (Glareola pratincola), 22.05.2022. Specie vulnerabilă, ocrotită de lege, inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, Convenția de la Berna, 1979 (Anexa II), Convenția de la Bonn, 1979 (Anexa II)”, a scris Viorica Paladi pe Facebook, publicând și o fotografie cu această pasăre.
În trecut, ciovlica ruginie putea fi observată în număr mare în timpul migrațiilor de toamnă și primăvară. Unii autori din secolul 19 susțineau că în lunile de toamnă poposeau stoluri uriașe în luncile inferioare ale Nistrului și Prutului. Odată cu trecerea timpului și cu modificările agresive survenite în habitatele de stepă, ornitologii din anii 1950-1970 au devenit mai modești. Ei spuneau că au întâlnit doar stoluri ce nu depășeau o sută de indivizi, menționează SPPN.
În ultimele decenii, prezența ciovlicii ruginii nu a fost semnalată sau documentată în Republica Moldova, deși ornitologii o căutau cu mare speranță.