fbpx

Norul de fum din zona Cernobîl. Agenția de Mediu face precizări privind fondul radioactiv pe teritoriul R. Moldova

 Norul de fum din zona Cernobîl. Agenția de Mediu face precizări privind fondul radioactiv pe teritoriul R. Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

În urma apariției informațiilor privind incendiile din regiunea Cernobîl, Agenția de Mediu prezintă datele privind nivelul fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova pentru 29 martie 2022, până la ora 8:00.

Echivalentul dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat):
Minima: 0,11 μSv/h – la staţia Bălţata şi Leova.
Maxima: 0,18 μSv/h– la staţia Comrat.

Echivalentul dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul)
Minima: 0,11 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 3:50.
Maxima: 0,14 μSv/h – la staţia Briceni la ora 2:10 şi la staţia Ştefan Vodă la ora 3:20.

*Notă: Limita de avertizare – 0,25 μSv/h (microSievert/h) în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie. Cerinţe şi reguli igienice (nfrp-2000) stabilite de Ministerul Sănătății

În același context, Agenția de Mediu face referire la precizările Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie din România care au anunțat că:
• Autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl.
• Valorile de radioactivitate se mențin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.
• Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie și cei ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului monitorizează permanent evoluțiile și vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european.
• Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!