fbpx

FOTO: Un aparat ce extrage apă din aer – doi tineri din RM au luat medalia de aur pentru această invenție la un concurs internațional

 FOTO: Un aparat ce extrage apă din aer – doi tineri din RM au luat medalia de aur pentru această invenție la un concurs internațional

facebook.com/toma.ilie.5

Susține Ecopresa, distribuie!

Un aparat ce extrage apă din aer inventat de doi tineri din Republica Moldova a fost premiat cu medalia de aur la un concurs international pentru liceeni, organizat de o universitate din SUA. Instalația poate fi folosită și pentru irigațiile în agricultură. Juriul a considerat că invenția poate contribui la rezolvarea a două probleme majore globale – deficitul de apă potabilă și de alimente. De asemenea, băieților le-a fost oferită o bursă parțială de 20.000 de dolari pe an, dacă vor dori să studieze la Universitatea Rochester din SUA.

Un aparat ce extrage apă din aer – doi tineri din Republica Moldova, Gabriel și Valeriu, au câștigat medalia de aur pentru această invenție la un concurs internațional, ale cărui rezultate au fost anunțate pe 14 iunie.

Este vorba despre concursul internațional Genius Olympiad din SUA, organizat pentru liceeni de către Universitatea Rochester din New York și consacrat proiectelor în măsură să soluționeze probleme de mediu.

Aparatul inventat de Gabriel și Valeriu extrage autonom apă din aer, folosind energia pe care și-o produce singur prin panouri fotovoltaice ajustabile, cu baterie LFP pentru stocare surplus.

Aparatul inventat de Gabriel și Valeriu. Sursa: facebook.com/toma.ilie.5

„La scară mică, produce minim vreo 15 litri de apă potabilă mineralizată, la scară mare, poate produce apă pentru irigare în agricultură și o poate ajusta să conțină și fertilizanți, dacă se dorește”, explică Ilie Toma, care este tatăl lui Gabriel și care a anunțat victoria celor doi tineri inventatori într-o postare pe Facebook.

Gabriel și Valeriu cu invenția lor. Sursa: facebook.com/toma.ilie.5

Pe lângă medalia de aur, cei doi tineri au fost premiați cu o bursă parțială de 20.000 de dolari pe an, pentru o durată a studiilor de 4 sau 5 ani, în funcție de specialitatea aleasă, dacă vor dori să studieze la Universitatea Rochester din SUA.

facebook.com/toma.ilie.5

Ilie Toma a menționat că tinerii au participat cu această invenție și la etapa locală, din Republica Moldova, a concursului MoldSEF, la care s-au clasat abia pe locul trei.

„Acest exemplu ar trebui să servească drept inspirație pentru toți tinerii talentați din Moldova, care întâmpină mai multe piedici decât apreciere din birocrația concursurilor ministeriale. Dacă ai noștri vă pun piedici, nu înseamnă ca nu meritați mai mult! Dacă ai noștri vă taie aripile, dar sunteți convinși de utilitatea muncii voastre, perseverați și căutați calea de a răzbate acolo unde veți fi apreciați!”, scrie tatăl tânărului inventator.

Pe mapamond sunt deja folosite diverse instalații ce produc apă din aer pe baza electricității – aerul este răcit până când se condensează în apă (efectul de condens pe care-l observăm în cazul aparatelor de aer condiționat).

De exemplu, Digi24.ro relata despre o companie spaniolă care a pus la punct un sistem pentru extragerea apei potabile din aer. Inventatorul acestuia, Enrique Veiga, spunea în 2021 (la vârsta de 82 de ani) că a inventat aparatul în timpul unei secete dure cu care s-a confruntat sudul Spaniei în anii ’90. Acum, aparatul poate fi de mare ajutor în zonele aride sau în cele cu deficit de apă potabilă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic