fbpx

Moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor PECO. Legea privind piața produselor petroliere, modificată

 Moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor PECO. Legea privind piața produselor petroliere, modificată

Photo by Juan Carballo Diaz on Unsplash

Susține Ecopresa, distribuie!

Modificările la Legea privind piața produselor petroliere, Codul fiscal, Codul contravențional au fost aprobate în lectură finală. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, acestea au drept scop creșterea concurenței și eficienței pe piața produselor petroliere.

Printre prevederile actului adoptat, în cadrul ședinței de joi, figurează introducerea unui moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor petroliere, având în vedere că numărul excesiv de mare de stații duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. Moratoriul va rămâne în vigoare până la elaborarea de către autorități a unor criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații.

De asemenea, actul adoptat prevede reducerea taxei de licență pentru importul şi comercializarea cu ridicata a carburanților, de la 260 mii de lei la 3250 de lei anual.

Totodată, amenzile aplicate companiilor petroliere pentru încălcarea legislației din domeniu vor crește de până la zece ori, în prezent acestea variind între 3 mii de lei și 15 mii de lei. Autorii consideră că aceste sume sunt simbolice în comparație cu veniturile pe care le înregistrează multe companii, dar și potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea cadrului legal.

În procesul de examinare a proiectului pentru lectura a doua, au avut loc mai multe consultări publice – cu experți independenți, cu reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai companiilor petroliere mari, medii și mici.

Printre modificările acceptate de către Comisia economie, buget și finanțe se menționează excluderea restricției privind revânzarea angro a produselor petroliere; utilizarea obligatorie a e-facturii la procurarea de către persoanele juridice a benzinei și motorinei, ca măsură de reducere a riscului de vânzări la negru, care va intra în vigoare la 1 mai 2022; excluderea dreptului Agenției Protecția Consumatorilor de a emite rapoarte de inspecție, alte reglementări.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!