fbpx

Moldova va putea depune dosare pentru finanțarea proiectelor de mediu în cadrul Programului european LIFE

 Moldova va putea depune dosare pentru finanțarea proiectelor de mediu în cadrul Programului european LIFE

Sursa foto: wwf.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova s-a alăturat Programului de mediu al Uniunii Europene. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Acordului cu UE privind participarea Republicii Moldova la Programul european pentru mediu și politici climatice LIFE.

Începând cu anul 2023, autoritățile publice, organizațiile societății civile și antreprenorii din Republica Moldova vor putea depune în cadrul acestui program dosare pentru finanțarea proiectelor de mediu, care vor aduce standardele europene de mediu la noi acasă, subliniază Maia Sandu.

Totodată, șefa statului precizează că ideile de proiecte pot fi diferite, însă acestea trebuie să promoveze tranziția spre o economie circulară, eficientă din punct de vedere energetic și rezistentă la schimbările climatice. La fel, ideile de proiecte trebuie să prevadă îmbunătățirea calității mediului prin diminuarea surselor de poluare și a pierderilor biodiversității.

Oamenii din Moldova merită să trăiască într-un mediu mai curat. Putem obține acest lucru doar prin eforturi comune, cu implicarea tuturor și cu sprijinul partenerilor europeni”, mai menționează Maia Sandu.

Potrivit Ministerului Mediului, scopul programului LIFE este să contribuie la trecerea către o economie durabilă, circulară, eficientă din punct de vedere energetic, bazată pe energie regenerabilă și rezilientă la schimbările climatice, să protejeze, să refacă și să îmbunătățească semnificativ calitatea mediului, inclusiv a aerului, apei și solului. De asemenea, autorii programului își propun să stopeze pierderea biodiversității prin abordarea degradării ecosistemelor.

Scopul programului LIFE este să contribuie la trecerea către o economie bazată pe energie regenerabilă și rezilientă la schimbările climatice. Sursa foto: viata-medicala.ro

Acordul LIFE acoperă o nișă a programelor Uniunii Europene pentru cercetare, inovare și programele de finanțare la scară largă. Pachetul financiar al Programului LIFE este implementat prin intermediul a patru subprograme: Natura și Biodiversitatea, Economia Circulară și Calitatea Vieții, Atenuarea și Adaptarea la Schimbările Climatice, Tranziția Energetică Curată.

Aderarea la Programul LIFE va ajuta Moldova să răspândească tehnici, abordări și bune practici inovatoare de mediu și climă care vor contribui la o economie circulară, rezilientă la schimbările climatice și care protejează și restaurează natura.

Prin acest parteneriat, beneficiarii (organizații publice și private, organizații ale societății civile din Moldova) vor avea posibilitatea să primească sprijin financiar pentru a dezvolta și exemplifica tehnici și abordări eco-inovatoare, a promova cele mai bune practici și schimbări de comportament. De asemenea, ei vor avea oportunitatea de a sprijini dezvoltarea, monitorizarea și aplicarea unor legi similare cu cele din UE, precum și a planurilor și strategiilor care pot contribui la implementarea acestor legi.

Bugetul total al programului LIFE pentru 2021-2027 este de 5,43 miliarde de euro. Acesta a cofinanțat peste 5.500 de proiecte în întreaga UE și nu numai.

Guvernul de la Chișinău a semnat Acordul pentru mediu și politici climatice LIFE la sfârșitul lunii noiembrie a anului curent. Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la Programul pentru mediu și politici climatice LIFE a fost votat, la 15 decembrie, în lectura a doua, de 62 de deputați.

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari