Moldova: Instruire pe aspecte financiare pentru semnatarii Convenției primarilor privind clima şi energia
Primari și consilieri ai localităților din R. Moldova care au semnat Convenţia primarilor privind clima şi energia participă timp de două zile – 15 și 16 iunie 2017 -, la o instruire privind aspectele financiare specifice implementării Planului de acțiune privind energia durabilă și clima.
Instruirea este organizată în scopul prezentării surselor relevante de finanțare și mecanismelor implementării Planului de acțiune privind energia durabilă și clima (PAEDC), documentul-cheie al semnatarilor Convenției primarilor întru îndeplinirea angajamentelor voluntare asumate legate de obiectivele UE privind clima şi energia.
În prima zi a instruirii, participanții au discutat despre scpul şi obiectivele Convenției primarilor pentru climă și energie, au aflat despre surse relevante și mecanismele de finanțare în cadrul Planului de acțiune privind energia durabilă și clima. Un rol important a revenit discuțiilor despre formarea bugetului și consolidarea capacităților municipale pentru finanțarea măsurilor prevăzute în cadrul Convenției, iar împreună cu expertul financiar Sergiu Ungureanu participanții au făcut analiza capacitaților financiare a primăriilor semnatare.
Un deosebit interes a trezit sesiunea legată de regulile și principiile de pregătire a unor propuneri de proiect de calitate, scheme relevante de finanțare a proiectelor, evaluarea inițială de finanțare a propunerii de proiecte și dezvoltarea durabilă a proiectului.
Sergiu Ungureanu, expert financiar, a remarcat că instruirea este necesară și așteptată de primari. „După instruire așteptăm ca primarii să reușească să scrie cereri de finanțare competitiv, să înțeleagă ce înseamnă un proiect financiar, ce înseamnă anumiți indicatori economici și ecologici ai proiectelor. Aceste lucruri îi vor ajuta în atragerea de fonduri de finanțare pentru problemele ecologice și cu caracter energetic cu care se confruntă în localitățile lor.”
Proclamată de comisarul Miguel Arias Cañete drept „cea mai mare iniţiativă urbană la nivel mondial privind clima şi energia”, Convenţia primarilor privind clima şi energia reuneşte mii de autorităţi locale şi regionale care s-au angajat în mod voluntar să îndeplinească obiectivele UE privind clima şi energia pe teritoriul lor.
Semnatarii, inclusiv 16 primării active în R. Moldova, s-au angajat să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 30 % până în 2030 şi să adopte o abordare integrată în ceea ce priveşte atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.
Mâine, 15 iunie 2017, va avea loc a doua zi a instruirii, organizată de Oficiul pentru Convenţia primarilor (CoMO), înfiinţat şi finanţat de Comisia Europeană.