fbpx

Miros de detergent pe râul Ichel. Inspectorii de mediu au mers la fața locului

 Miros de detergent pe râul Ichel. Inspectorii de mediu au mers la fața locului

Foto: FB/Kayakingtours.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Pe o porțiune a râului Ichel, în apropiere de gura de vărsare în Nistru, se simte miros puternic de praf de spălat. Despre acest fapt a informat Kayakingtours.md pe pagina de Facebook. Iar unul dintre tineri, care a fost la fața locului, ne-a spus că și apa are o culoare verde deschisă, neordinară. Pe marginea acestui caz, o echipă de inspectori de mediu a mers la fața locului.

„În râul Ichel, pe o porțiune de circa 100 de metri de la gura de vărsare din râul Nistru se simte puternic de praf de spălat / detergent. Parcă cineva a vărsat acolo o cantitate mare de praf, și totul se revarsă în Nistru. Este o bombă ecologică ascunsă, contrastează puternic cu Nistru de sus pâna el ajunge aici, unde apa e foarte transparentă și curata”, au scris cei de la Kayakingtours.md.

Contactați de ecopresa.md, aceștia au precizat că porțiunea de râu unde au simțit mirosul se află la circa 300 de metri de stația de pompare a apei pentru Chișinău de pe Nistru. Totodată, Igor Ojog, care a fost la fața locului, ne-a relatat că apa are o culoare neordinară, iar mirosul este foarte puternic.

Inspecția Ecologică Chișinău ne-a declarat că o echipă de inspectori de mediu au mers la fața locului să verifice și ulterior vor veni cu detalii. În același timp, șeful IPM Criuleni, Ion Guzun, ne-a relatat că problema poluării râului Ichel este de zeci de ani, iar principalii poluatori se află în zona orașului Cricova și Ciorescu. Despre acest fapt au scris și colegii de la Gazeta de Chișinău, care au precizat că cele două localități nu au stații de epurare care să funcționeze după toți parametrii.

Râul Ichel este un afluent de dreapta al fluviului Nistru, din Republica Moldova. Râul izvorăște la sud-est de satul Sinești, raionul Ungheni și curge spre sud-est. Debușează în fluviul Nistru, lângă s. Coșernița din raionul Criuleni.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!