fbpx

Ministerul Mediului: Nivelul fonului radioactiv de mediu pe teritoriul Republicii Moldova este stabil

 Ministerul Mediului: Nivelul fonului radioactiv de mediu pe teritoriul Republicii Moldova este stabil
Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului informează că nu există motive de îngrijorare cu privire la nivelul fonului radioactiv de mediu. Conform datelor prezentate de Agenția de Mediu, responsabilă de monitorizarea calității factorilor de mediu, în perioada 1-3 Martie curent, valorile radiației gama s-au înregistrat în intervalul 0,15-0,22 µSv/h, limita de avertizare pentru Moldova fiind de 0,25 µSv/h.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții ministerului confirmă că atât conducerea ministerului, cât și Guvernul Republicii Moldova este informat zilnic de instituțiile subordonate cu privire la nivelul fonului radioactiv, înregistrat la stațiile cu monitorizare automată.

Precizăm că anterior, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan a declarat pentru ecopresa.md că nu este niciun motiv de îngrijorare, fiindcă toți parametrii privind fluctuațiile fondului gama mental sunt online monitorizate, „verificate, analizate și informați toți factorii de decizie”.

În Republica Moldova sunt 7 stații cu monitorizare manuală în punctele de supraveghere Bravicea, Fălești Soroca, Cornești, Leova, Comrat, Bălțata și 5 cu monitorizare automată în Bălți, Briceni, Chișinău, Ștefan Vodă și Cahul. Monitorizarea manuală se face de 2 ori pe zi, la 07.00 și 20.00, iar automată se realizează continuu.

Conform datelor prezentate pentru 1-3 Martie curent, valorile dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat între 0,15-0,22 µSv/h, ceea ce înseamnă că nivelul fondului radioactiv al mediului este stabil. Limita de avertizare este 0,25 µSv/h pentru Republica Moldova.


Susține Ecopresa, distribuie!