Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
Mai multe ONG-uri îi cer Procuraturii să nu elimine Secția investigarea fraudelor contra mediului din cadrul instituției
Mai mult organizații neguvernamentale de mediu îi cer procurorului general interimar, Dumitru Robu, să nu lichideze Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul Procuraturii. Membrii ONG-urilor au semnat o declarație prin care susțin că această acțiune va duce la un regres în investigarea infracțiunilor ecologice.
„Considerăm această propunere a procurorului general interimar ca fiind una inoportună și care va contribui la regresul investigării eficiente a infracțiunilor ecologice, contribuind astfel la o degradare a mediului prin nesancționarea făptuitorilor. Conștientizând faptul că infracțiunile ecologice sunt foarte complexe și dificil de contracarat, implicând cunoștințe speciale în domeniu, suntem fermi convinși de necesitatea secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor public”, se spune în declarația semnată de 20 de ONG-uri.
Semnatarii declarației susțin că Codul de procedură penală prevede că urmărirea penală în cazul comiterii infracțiunilor ecologice este exercitată de către procuror, iar existența unei subdiviziuni specializate în cadrul Procuraturii Generale contribuie la o mai bună investigare a infracțiunilor ecologice de către subdiviziunile teritoriale, prin asistarea și monitorizarea acestora pe parcursul desfășurării urmăririi penale.
„Îngrijorarea noastră este și vis-à-vis de procedura de investigare și contracarare a infracțiunilor ecologice, care, cu regret, este una nefavorabilă având în vedere imperfecțiunea cadrului legal ce vizează infracțiunile ecologice și cuantumul mic al sancțiunilor care nu corespund gravității faptei. Aceste impedimente, însoțite de lipsa unei secții de investigare a fraudelor contra mediului în vederea constatării și evaluării prejudiciilor aduse mediului în cadrul proceselor penale, va genera adoptarea soluțiilor de refuz în pornirea urmăririi penale chiar și în situațiile în care faptele vor releva evidente încălcări ale legislației privind protecția mediu soldate cu poluarea resurselor de apă.
Este alarmantă inițiativă propusă ținând cont de faptul că pericolul social al infracţiunilor ecologice nu se limitează doar la consecinţele concrete dăunătoare, la sumele daunelor ecologice şi economice cauzate, ci se referă şi la dauna concretă adusă sănătăţii umane. Totodată, atragem atenția că specificul infracțiunilor ecologice constă în faptul că acestea atentează la interesele ecologice ale întregii societăţi, rezumându-se la încălcarea dreptului omului la un mediu sănătos”, se mai spune în declarație.
Conform raportul de activitate al Procuraturii Generale pentru anul 2020, numărul infracțiunilor ecologice este în creștere cu 83,3%. Aceste date denotă inclusiv faptul că Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice contribuie activ la contracararea infracțiunilor ecologice.
„Ne exprimăm convingerea fermă că, în situația actuală, existența unei subdiviziuni specializate privind investigarea infracțiunilor ecologice în cadrul Procuraturii Generale este una absolut necesară în vederea promovării modificării cadrului normativ în domeniul protecției mediului sub aspect penal și a măsurilor de îmbunătățire a situației existente. În acest sens, solicităm Procurorului General interimar și Consiliului superior al Procurorilor păstrarea în structura internă a Procuraturii Generale a Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice”, cer semnatarii declarației.
Semnatarii prezentei Declarații:
- AO „EcoContact”
- Terra-1530
- Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”
- Caroma Nord
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova
- AO „Moștenitorii ”
- Eco-Razeni
- Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare „LID Moldova”
- Asociatia Obşteasca „Centrul de Dezvoltare Regională „SOL”
- AO Centrul Național de Mediu
- LDA Moldova
- A.O. „Concordia ”
- AFPMDD
- TI-Moldova
- IPP
- ADR „Habitat”
- AO „Cutezatorul”
- CNTM
- Gutta-Club
- AO „Asociația Psihologilor Tighina”