fbpx

Lucrările de consolidare a barajului de protecție la depozitul de deșeuri din Țânțăreni sunt gata în proporție de 70%

Susține Ecopresa, distribuie!

Lucrările de întărire a barajului de protecție și stabilizare a terasamentelor la depozitul de deșeuri din comuna Țânțăreni sunt gata în proporție de 70%. Din lucrările prevăzute în proiectul finanțat de Primăria Municipiului Chișinău în cooperare cu Fondul Ecologic Național s-a reușit forarea a 57 de piloni de sprijin din cei 80 care urmează să fie instalați.

Contactați de ecopresa.md, reprezentanții „Autosalubritate” au menționat că digul se construiește pentru ca, în cazul unui eventual cutremur de pământ, deșeurile să nu se rostogolească la vale. În plus, sunt schimbate țevile vechi, iar acest lucru va facilita scurgerea levigatului spre stația de tratare.

Proiectul privind lucrările de la poligonul de depozitare a deșeurilor din Țânțăreni prevede întărirea digului de protecție, stabilizarea terasamentelor la depozitul de deșeuri, forarea a 130 de piloni de sprijin, montarea chiuvetelor din beton, construcția drenajului, amenajarea și consolidarea acostamentelor, asfaltarea drumului pe dig.

Proiectul a fost inițiat în noiembrie 2020, fiind finanțat de Primăria Municipiului Chișinău (15% din costul lucrărilor) în cooperare cu Fondul Ecologic Național (care a alocat 85% din investiții). Suma totală a lucrărilor este de aproape 30 de milioane de lei.

În octombrie, Regia „Autosalubritate” va lansa achiziția internațională și pentru modernizarea depozitului Țânțăreni. În ultimii trei ani, municipalitatea a investit în acest depozit peste 100 de milioane de lei și urmează să mai investească cel puțin încă 142 de milioane.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu