fbpx

Lista tipurilor de masă lemnoasă interzisă pentru export va fi suplinită. Propunerea Ministerului Mediului

 Lista tipurilor de masă lemnoasă interzisă pentru export va fi suplinită. Propunerea Ministerului Mediului

Imagine simbol: focus-energetic.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Lista tipurilor de masă lemnoasă care este interzisă temporar pentru export va fi suplinită. Astfel, pe lângă lemn brut, lemn pentru dogărie, traverse din lemn pentru căi ferate și lemn tăiat sau despicat longitudinal, va fi interzisă exportarea și a lemnului de foc. Ministerul Mediului a propus pentru dezbateri un proiect de hotărâre în acest sens.

Conform proiectului, în hotărârea de Guvern care se referă la interzicerea exportului din Republica Moldova a mai multor tipuri de masă lemnoasă, vor fi introduse încă trei poziții noi, care se referă la lemnul de conifere – lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare; lemn sub formă de așchii sau particule; rumeguș, deșeuri şi resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare.

Autorii proiectului motivează această propunere prin faptul că problema despăduririi în Republica Moldova și defrișările ilegale pun în pericol securitatea națională a statului, în special în contextul crizei energetice cu care se confruntă țara noastră.

Respectiv, în condițiile expuse privind situația precară în domeniul protecției resurselor naturale forestiere, este judicioasă soluția de a impune un instrument suplimentar la cel existent actual, care să întărească capacitatea statutului de a asigura populația cu resurse alternative, altele decât gazele naturale. Consecutiv, proiectul actului normativ urmează a fi completat cu pozițiile tarifare conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor, și anume 4401 11, 4401 12 și 4401 21 din Codul poziției tarifare 4401 – Lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare; lemn sub formă de așchii sau particule; rumeguș, deșeuri şi resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare”, se spune în nota informativă a proiectului.

Autorii proiectului susțin că urmare a examinării datelor statistice cu privire la exportul definitiv (procedura vamală 1000) de masă lemnoasă, s-a constatat că în perioada anilor 2015-2016, până la aplicarea suspendării exportului, cantitatea exportului reprezenta cca 13,3 mii tone per an. În perioada imediată introducerii sistării exportului s-a înregistrat diminuarea cantității exportate cu circa 60%, iar pe parcursul anilor următori s-a atestat revenirea la cantitățile exportate anterior sistării exportului, fapt ce denotă un potențial risc de ocolire e prohibiției existente la export de masă lemnoasă.

Potrivit cifrelor oficiale, doar 11,4% din teritoriul Moldovei este acoperit cu păduri (faţă de peste 40% pentru Uniunea Europeană). Unii specialişti spun că în realitate cifrele sunt şi mai mici.

Pe 2 noiembrie 2021, Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor lumii privind pădurile și utilizarea terenurilor, care exprimă intenția de a opri defrișarea până în anul 2030. Declarația, a fost semnată de peste o sută de țări participante la Conferința de la Glasgow privind schimbările climatice, prevede sporirea cooperării internaționale în domeniul dezvoltării durabile, stimularea practicilor durabile în agricultură, precum și creșterea finanțărilor pentru conservarea și restaurarea pădurilor. Această cooperare este importantă pentru atingerea obiectivelor internaționale legate de păduri.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu