La plantare cu toții: în pepeniere așteaptă 16 milioane de puieţi
Sâmbătă, 27 octombrie 2018, cetățenii sunt îndemnați să participe la acțiunea de plantare a arborilor, organizată cu ocazia Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”.
Potrivit Valentinei Ţapiş, Secretarul de Stat pe probleme de Mediu, scopul acţiunii este mărirea suprafeţelor cu vegetaţie forestieră, dar și conştientizarea importanței îngrijirii zonelor verzi, plantate sau semănate anterior, întru îmbunătățirea calității spațiilor vrezi din R. Moldova.
Pentru plantare au fost identificate terenuri cu preponderenţă impracticabile pentru agricultură, degradate. Acestea au fost selectate de către inspectorii de mediu, în colaborare cu autorităţile publice locale, a remarcat Vadim Stingaci, Şeful adjunct al Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.
Lucrări de plantare vor fi efectuate şi în fondul forestier de către întreprinderile silvice. Directorul Agenției “Moldsilva”, Ion Haralampov, a specificat că, până la sfârşitul toamnei, în funcţie de starea vremii, întreprinderiile silvice vor semăna 100 tone de ghindă pe o suprafaţă de 800 de ha. Vor mai fi plantați și circa 3 milioane de puieți pe suprafața a 530 de ha şi vor fi efecuate lucrări de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, pe o suprafaţa de 2560 ha, cu plantarea a circa 7 milioane de puieţi.
În acest an, circa 143 de mii arbori şi arbuşti vor fi puși la dispoziția autorităților locale, dintre care peste 13 mii puieţi în municipiul Chişinău şi 19 mii în alte localităţi. Finanţarea este asigurată din Fondul Ecologic de Stat.
Pentru executarea lucrărilor de plantare şi completare a culturilor silvice, în pepinierele silvice din R. Moldova au fost crescuți peste 16 milioane de puieţi, cu un spectru de 60 specii, transmite Ecopresa.md.