fbpx

Campania națională de înverzire a plaiului va începe pe 5 noiembrie

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului și Agenţia „Moldsilva” dau startul Campaniei naționale de înverzire a plaiului „Plantează-ți viitorul”. Începând cu data de 5 noiembrie, în toată țara, vor avea loc acțiuni de plantare a noilor păduri și de reîmpădurire a celor degradate.

Pe parcursul lunii noiembrie, Agenția „Moldsilva” va intensifica activitățile de plantare a arborilor şi semănatul semințelor forestiere. Acțiunile ce vor începe pe 5 noiembrie au scopul de a mobiliza întreaga societate şi de a intensifica eforturile de sporire a suprafețelor împădurite.

Plantarea noilor păduri și reîmpădurirea celor degradate va contribui la diminuarea schimbărilor climatice care, se pare, sunt ireversibile. Fiecare om poate contribui la salvarea pădurilor țării noastre. Pădurile sunt plămânii planetei și doar una avem, haideți să o salvăm”, se spune într-un mesaj al Ministerului Mediului.

Angajaţii Agenţiei „Moldsilva” sunt implicaţi în lucrări de extindere a fondului forestier prin lucrări de prelucrare a solului şi recoltare a seminţelor forestiere şi întreprind toate măsurile necesare pentru buna organizare a acestei campanii. Lucrări de amenajare a spaţiilor verzi vor fi întreprinse şi la nivel local, iar Agenţia „Moldsilva” va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale material săditor.

Astfel, persoanele care doresc să participe la lucrări de plantare pot conlucra cu întreprinderile silvice, iar pe pagina web www.silvicultura.md pot fi găsite datele de contact al acestor entități teritoriale ce dispun de materialul necesar pentru plantări şi terenuri.

Fondul Național de Mediu va aloca peste 2 milioane de lei pentru procurarea materialului săditor și desfășurarea Campaniei naționale de înverzire a plaiului.

Republica Moldova are o împădurire de aproximativ 11% din suprafața țării. Anual, în țara noastră de desfășoară două campanii de împădurire: primăvara, când marcăm luna pădurii și toamna, în preajma Zilei Naționale a Înverzirii Plaiului.

Guvernul Republicii Moldova, la iniţiativa Agenţiei „Moldsilva” şi Ministerului Mediului, a decis că Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” se va desfăşura pe data de 5 noiembrie. La adoptarea acestei decizii s-a ţinut cont de condiţiile meteorologice actuale, de temperaturile ridicate pentru această perioadă şi de necesitatea respectării anumitor factori vitali pentru plantările de toamnă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu