fbpx

Irakul îndeamnă producătorii de petrol să se concentreze spre energia regenerabilă

 Irakul îndeamnă producătorii de petrol să se concentreze  spre  energia regenerabilă

Foto: Raheb Homavandi/Reuters

Susține Ecopresa, distribuie!

Ministrul de finanțe al Irakului și șeful Agenției Internaționale pentru Energie au făcut un apel către colegii producători de petrol să se îndepărteze de dependența de combustibilii fosili și să se concentreze pe energie regenerabilă, înainte de întâlnirea membrilor Opec din 1 septembrie 2021, relatează The Guardian.

Ali Allawi, care este și vicepremierul Irakului, a scris în The Guardian pentru a cere producătorilor de petrol să urmărească „o reînnoire economică axată pe politici și tehnologii ecologice” care ar include energia solară și potențialele reactoare nucleare și le va reduce dependența privind exporturile de combustibili fosili.

Alături de directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, el a scris: „Pentru a avea șansa de a limita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, lumea trebuie să schimbe fundamental modul în care produce și consumă energie, arzând mai puțin cărbune, petrol și gaze natural. Dacă veniturile din petrol încep să scadă înainte ca țările producătoare să își diversifice cu succes economiile, mijloacele de trai se vor pierde și ratele sărăciei vor crește. ”

Miniștrii celor 13 state membre ale Opec s-au întâlnit miercuri, 1 septembrie, pentru a negocia potențialele limite ale producției, pe măsură ce prețurile la petrol scad. Opec a fost de acord mai devreme să stimuleze producția pe măsură ce economiile s-au recuperat din pandemia Covid-19, dar încetinirea piețelor a determinat unii să sugereze oprirea creșterii.

Ali Allawi și Fatih Birol au sugerat ca volatilitatea actuală a prețului petrolului, condusă de pandemie, a fost doar începutul problemelor pentru producători. Criza climatică nu va necesita doar o îndepărtare de petrol, ci va lovi în special Orientul Mijlociu și nordul Africii, unde creșterea temperaturilor provoacă deja probleme grave.

Foaia de parcurs globală recentă a Agenției Internaționale a Energiei (AIE) până la zero net până în 2050 a constatat că cererea globală de petrol va scădea de la peste 90 de milioane de barili pe zi la mai puțin de 25 de milioane până în 2050, rezultând o potențială scădere de 85% a veniturilor din petrol -economii producătoare.

„Într-o regiune cu una dintre cele mai tinere și cu cea mai rapidă creștere a populației din lume, dificultățile economice și creșterea șomajului riscă să creeze tulburări și instabilitate mai mari”, au scris Ali Allawi și Fatih Birol.

O alternativă la rămânerea legată de prețurile petrolului din ce în ce mai volatile ar fi investiția în surse regenerabile, în special energia solară. „Sectorul energetic ar putea juca un rol aici folosind vastul potențial al regiunii pentru producerea și furnizarea de energie curată”, au scris ei.

Irakul este membru fondator al cartelului care include mulți dintre cei mai mari producători din lume, inclusiv Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Venezuela, Nigeria și alte câteva state africane producătoare de petrol. Gruparea Opec + include și Rusia și câțiva producători mai mici. Cei mai mulți au fost ostili față de cererile de acțiune privind schimbările climatice, în timp ce unii au respins științele climatice, iar Arabia Saudită, în special, a fost frecvent obstructivă pentru negocierile ONU privind acțiunea climatică globală.

AIE a avertizat în luna mai că pentru ca lumea să rămână la 1,5C peste nivelurile preindustriale, limita inferioară stabilită în acordul de la Paris – la care toți membrii Opec sunt semnatari – atunci toate explorările petroliere noi trebuie să înceteze începând cu acest an.

Cu toate acestea, unii producători de petrol au adoptat o poziție mai proastă. Oman, care nu mai este membru Opec, urmărește hidrogenul ca potențial combustibil cu emisii reduse de carbon pentru viitor. Emiratele Arabe Unite lucrează, de asemenea, la hidrogen și la stimularea surselor regenerabile de energie și au inaugurat recent o nouă centrală nucleară. Egiptul, Marocul și Iordania sunt printre alte țări din regiune cu programe considerabile de energie regenerabilă.

Fatih Birol, unul dintre principalii economiști ai energiei din lume, a declarat pentru The Guardian: „AIE avertizează de mulți ani că țările care se bazează foarte mult pe veniturile din petrol și gaze trebuie să se deplaseze rapid pentru a-și diversifica economiile departe de combustibilii fosili pentru a ține pasul cu tranziția către energie curată. Impactul Covid asupra pieței petrolului anul trecut ne-a oferit o imagine trecătoare despre cum ar putea arăta economiile regiunii în viitor într-o lume în care cererea de petrol și gaze este structural mai slabă – și în care țările nu iau măsuri serioase pentru a-și diversifica economii și să le sporească rezistența. ”

Miercuri, prețurile petrolului au scăzut ușor după ce analiștii au spus că se așteptau ca Opec să respecte planul său de creștere treptată a producției de petrol.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!