CSE a decis: Fără focuri de artificii pe timpul stării de urgență
- Mediu
- Clara Abdullah
- 28 februarie 2022
- 0
Comisia pentru Situații Excepționale a decis ieri, 27 februarie, interzicerea vânzării și utilizării de articole pirotehnice pentru perioada stării de urgență.
Premergător deciziei, mai mulți cetățeni au cerut interzicerea artificiilor în această perioadă prin intermediul unei petiții online. Petiția a fost lansată în decembrie 2021, invocând motive de altă natură, și a fost înaintată autorităților cu aproape 7000 de semnături.
În contextul acțiunilor militare din Ucraina, artistul Alex Buretz a făcut un apel public pe pagina sa de Facebook pentru urgentarea deciziei:
„Acum, cel mai important este reducerea tensiunii sociale din cauza situației din țara vecină. «Exploziile» decorative provocate de produsele pirotehnice sunt percepute de cetățeni cu mare îngrijorare, iar refugiații sunt afectați psihologic și mai mult.”
Conform actualizării publicate de artist, demersul a avut ecou în rândul autorităților, după cum o arată răspunsul din partea membrei de Parlament Natalia Davidovici: „Am depus deja această solicitare la Comisia pentru Situații de Urgență. Vă mulțumim pentru empatie!”
Interdicția cu privire la focurile de artificii a fost comunicată și de Poliția Republicii Moldova pe pagina de Facebook, unde a adunat reacții de susținere din partea utilizatorilor:
Comunitatea de mediu speră ca, pe viitor, artificiile să fie interzise permanent, luând în calcul pericolele asupra naturii, animalelor și a oamenilor.
Potrivit datelor prezentate de Agenţia Servicii Publice la solicitarea Ecopresa.md, în Republica Moldova există la moment 52 agenţi economici licenţiaţi în domeniul importului, depozitării articolelor pirotehnice şi prestarea serviciilor „spectacole pirotehnice şi focuri de artificii”.
Postări asemănătoare
- Cea mai „frumoasă” poluare: adevărul (nu prea eco) despre artificii
- Ecologia pe timp de război
- Rezervația peisagistică Țîpova – de vânzare și ea?
- Experţi cehi şi ucraineni au analizat toxinele din sedimentele rămase după aruncarea în aer a barajului de la Kahovka
- Petardele: interzise prin lege, ușor de găsit la doar câțiva metri de Ministerul Afacerilor Interne
- Decizie importantă privind exploatarea Complexului hidroenergetic de pe Nistru – se va ţine cont şi de interesele Republicii Moldova
- Votat în lectură finală! Legislatorii au dat undă verde creării cheiurilor temporare pe râuri. Primele două vor apărea pe Prut
- Declarație: Ecologiștii din Republica Moldova sunt îngrijorați de consecințele de mediu ale războiului din Ucraina
- CSE a ajustat mecanismul de repartizare a lemnelor de foc către populație
- Comisia pentru Situații Excepționale a dispus, din nou, prelungirea autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița
- Centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la rețeaua electrică după bombardamente rusești
- Expunerea la radiații ionizante va fi reglementată în legislație. Proiectul, pe masa deputaților