fbpx

(VIDEO, FOTO) Instructaj pentru eroi: 30 de pompieri au însușit noi tehnici de stingere a incendiilor de pădure

 (VIDEO, FOTO) Instructaj pentru eroi: 30 de pompieri au însușit noi tehnici de stingere a incendiilor de pădure

Foto: Ecopresa

Susține Ecopresa, distribuie!

Incendiile de vegetație și de pădure sunt mai frecvente și mai devastatoare în ultimele decenii pe întregul mapamond. Este o mare provocare și o mare responsabilitate pentru pompieri – tot mai des trebuie să intervină la lichidarea focarelor în zone vaste, dificile, inclusiv în condiții geografice noi, peste hotare.

Pompierii din Republica Moldova se antrenează și se perfecționează constant pentru a interveni prompt și eficient atât pe plan local, cât și în străinătate, împreună cu colegi din alte țări.

În noiembrie, 30 de pompieri moldoveni au participat la un curs axat pe stingerea incendiilor de vegetație și forestiere, protejarea mediului și a comunităților, desfășurat la centrul lor de instruire din Răzeni, Ialoveni. Instructajul a fost organizat în cadrul unei colaborări între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova (IGSU) și Serviciul Forestier al SUA.

Pentru pompieri, a „merge la lucru” înseamnă a fi mereu gata să înfrunte și să rezolve situații imprevizibile și de risc extrem – îi percepem ca pe niște eroi. Nu oricine s-ar încumeta să-și riște viața luptând cu niște flăcări ce depășesc înălțimea copacilor și emană temperaturi extreme. Iată de ce pompierii au nevoie de calități personale și profesionale deosebite și de perfecționarea continuă a abilităților.

O echipă din 30 de pompieri a participat la un curs specializat de instruire în domeniul lichidării incendiilor de vegetație și forestiere în perioada 11-15 noiembrie, la Centrul Republican de Instruire al IGSU din localitatea Răzeni, raionul Ialoveni. Instructajul a fost organizat în colaborare cu Serviciul Forestier al SUA, angajații cărora au experiența lichidării unora dintre cele mai devastatoare incendii de pădure din istoria omenirii.

„Participanții la această instruire au deja experiență în stingerea incendiilor de vegetație în Republica Moldova. Noi avem o experiență un pic mai mare, cu situații mai grave și mai multe. Împărtășim cu participanții ceea ce facem noi în SUA, oferindu-le diverse instrumente de intervenție, iar ei le pot adopta pe toate sau doar unele din ele. Pentru că vor avea de-a face cu diverse tipuri de incendii pe măsură ce se vor confrunta cu noi situații”, a explicat instructorul american Joseph Reyes.

Cursul a vizat pregătirea pompierilor și salvatorilor pentru gestionarea provocărilor complexe legate de protecția mediului și siguranța comunităților. Sesiunile teoretice au fost combinate cu exercițiile practice – de la înțelegerea comportamentului focului, până la aplicarea tacticilor de stingere pe teren.

Pompierii au aflat despre tehnicile moderne de luptă cu focul, metodele de localizare și lichidare a focarelor de ardere, procedeele de evacuare din zonele de risc și de identificare a locurilor sigure.

Spiritul de echipă și buna coordonare – esențiale în situații extreme

În cadrul exercițiilor practice, Serviciul Forestier al SUA le-a pus la dispoziție participanților echipament personal de protecție destinat stingerii incendiilor de vegetație, precum și ustensilele necesare pentru a pune în aplicare tehnicile învățate.

Pe parcursul instruirii s-a pus accent pe buna cooperare și coordonare în echipă, curajul și capacitatea de a lucra sub presiune, alegerea tacticilor adecvate de lichidare a focarului de incendiu în funcție de condițiile meteo și de mediu, dar și pe siguranța personală.

„Cursul este foarte util, având în vedere schimbările climatice și tendințele de creștere a aridității. Sunt tehnici noi, urmează să le aplicăm acolo unde vom avea nevoie”, ne-a spus unul dintre participanții la instruire.

Pompierii au exersat utilizarea Sistemului de comandă și control pentru situații de urgență, situații tactice simulate pentru aplicarea noilor cunoștințe și abilități. În urma evaluării, participanții la instructaj au primit certificate de calificare.

Pregătirea continuă și experiența acumulată pe teren sunt esențiale pentru a deveni un pompier eficient în lupta cu incendiile de vegetație și pădure.

„Aceste instruiri sunt extrem de importante. Putem dobândi foarte multe deprinderi practice, teoretice şi să preluăm din experiența experţilor internaţionali, mai ales a celor care au în spate un număr mare de misiuni”, a menționat Dan Gritco, de la IGSU.

Numărul și intensitatea incendiilor de vegetație – în creștere pe vreme secetoasă și toridă

Incendiile de vegetație și de pădure sunt mai frecvente și mai devastatoare în ultimele decenii pe întregul mapamond. Se întâmplă din cauza unei combinații de factori naturali și umani.

Astfel, creșterea temperaturilor medii globale a dus la veri mai fierbinți și mai uscate, iar pădurile și vegetația sunt mai vulnerabile la incendii pe timp de secetă. Apar mai frecvent vânturi puternice, care contribuie la răspândirea focului. Totodată, oamenii încă mai recurg la practica nocivă de curățare a terenurilor arabile prin arderea vegetației uscate, iar focul scapă deseori de sub control, răspândindu-se către miriști, fâșii verzi de protecție și păduri. De asemenea, extinderea localităților (prin construcția de noi imobile) în apropierea zonelor împădurite crește riscul de incendii cauzate de neglijența umană.

În perioada Codului Roșu de caniculă din 11-17 iulie 2024, când temperatura depășea 40 de grade Celsius la umbră, în Republica Moldova s-au produs tocmai 1.249 de incendii de vegetație. Este un tablou de-a dreptul sinistru: numărul acestor incendii dintr-o săptămână este aproape egal cu numărul de sate din Republica Moldova (1.586).

Cel mai grav incendiu din intervalul menționat a izbucnit la Ocolul Silvic Cahul – au fost afectate 12,4 hectare de pădure și 7,6 hectare de terenuri acoperite cu vegetație din proprietatea administrației publice locale. Va fi nevoie de vreo șapte ani pentru a reface pădurea arsă, iar daunele provocate mediului, inclusiv solului, sunt inestimabile.

În prima jumătate a anului, în ianuarie-iunie, au fost înregistrate 2.395 de incendii de vegetație.

 

Atenție! Riscuri de incendiu ce pot fi evitate

Pe vreme toridă și secetoasă, orice scânteie poate provoca un incendiu de proporții, care poate afecta suprafețe extinse, inclusiv case de locuit și alte imobile, se poate solda și cu pierderi de vieți.

Orice ciob de sticlă, de oglindă sau ochelarii de vedere vechi aruncați la gunoi pot deveni sub razele solare o lentilă ce provoacă apariția focului – este un aspect ce ar trebui explicat și copiilor.

Oamenii sunt rugați de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și de alte instituții să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor cu cereale, a pădurilor, fâșiilor forestiere, locurilor de agrement. Mucurile de țigară trebuie bine stinse înainte de a fi aruncate.

Cu atât mai mult, oamenii sunt rugați să nu aprindă intenționat vegetația uscată sau deșeurile menajere „pentru a face curățenie” – în afară de riscul provocării unui incendiu, această practică omoară pământul, îi distruge fertilitatea, duce la pieirea vietăților mai mari și mai mici și este pedepsită de lege prin amenzi și muncă în folosul comunității.

***

Articol realizat  Ecopresa cu sprijinul USDA Forest Service, International Programs, în cadrul proiectului Moldova Seed Bank and Nursery Capacity Building. Opiniile exprimate în acest video sunt ale autorilor și nu neapărat reflectă viziunea USDA Forest Service. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic