fbpx

INFOGRAFIC/ Zece cei mai mari poluatori cu plastic din lume. Coca-Cola, prima în top al patrulea an la rând

 INFOGRAFIC/ Zece cei mai mari poluatori cu plastic din lume. Coca-Cola, prima în top al patrulea an la rând

Sursa foto-simbol: independent.co.uk

Susține Ecopresa, distribuie!

Pentru al patrulea an la rând, Coca-Cola și PepsiCo sunt din nou cei mai mari poluatori de plastic ai planetei. Cel puțin asta arată rezultatele unui nou audit publicat de mișcarea #Breakfreefromplastic. În acest an, în top trei a intrat și brandul Unilever.

Nestle a coborât de pe locul trei, ocupat în 2020, și a trecut pe al patrulea și, prin urmare, a pierdut poziția în fața Unilever. Este de remarcat faptul că, în acest an, Unilever a acționat ca principal partener al summitului ONU privind schimbările climatice COP26, care va avea loc în noiembrie la Glasgow.

În top 10 cei mai mari poluanți se regăsesc, de asemenea, Nestle, Procter & Gamble, Mondelez, Philip Morris, Danone, Mars și Colgate-Palmolive.

Sursa: breakfreefromplastic.org

Mișcarea #Breakfreefromplastic observă că toate aceste companii aduc contribuții semnificative atât la criza poluării cu plastic, cât și la criza climatică. Ambalajele din plastic de unică folosință sunt fabricate din combustibili fosili, iar dependența lumii de acest material ne încălzește planeta. Dacă ciclul de viață al plasticului (extracția combustibilului, producția, transportul, eliminarea) ar fi o țară, acesta ar deveni al cincilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume – după China, Statele Unite, India și Rusia.

Sursa: breakfreefromplastic.org

În plus, toate mărcile din top 10 (cu excepția lui Philip Morris) cumpără plastic pentru ambalaje de la fabricile care sunt aprovizionate cu materie brută de cele mai cunoscute companii petroliere – Aramco, Total, Exxon și Shell.

Mișcarea #Breakfreefromplastic a publicat rezultatele auditurilor anuale ale mărcilor efectuate pe șase continente. Anul acesta, 11.000 de voluntari au cercetat țărmurile corpurilor de apă din 45 de țări pentru a identifica companiile care poluează cel mai mult planeta. În 39 din 45 de țări a ajuns plasticul de la brandul Coca-Cola, iar în 35 – fragmente de ambalaje PepsiCo.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!