fbpx

În Republica Moldova va fi instituită sărbătoarea „Festivalul Național al Prunelor”

Susține Ecopresa, distribuie!

Producătorii de prune din Republica Moldova vor avea o sărbătoare a lor. În ședința de ieri, Guvernul a votat pentru instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei” cu scopul de a promova Republica Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea, producerea și procesarea prunelor autohtone. Festivalul va avea loc anual, în a treia zi de duminică a lunii septembrie.

Prin instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei” se urmărește creșterea încrederii între actorii pieței de desfacere a prunelor, apariția noilor oportunități de colaborare și cooperare internațională. Totodată, va constitui drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici de cultivare și procesare a prunelor și nu în ultimul rând, la dezvoltarea social-economică și culturală a țării”, scrie într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

În fiecare an, cantitățile exportate pe piața UE cresc, ceea ce înseamnă că producția este competitivă și calitativă. În anul 2022, cotele tarifare destinate exportului pe piața UE au fost majorate. Așadar, pe piața comunitară pot fi livrate fără taxe până la 40.000 tone de prune.

În anul 2021, suprafața totală a livezilor de prun a fost de circa 21 de mii de hectare și volumul înregistrat al producției s-a ridicat la 136 de mii de tone. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul exportului în 2021 a fost de aproximativ 45 de mii de tone de prune, dintre care circa 25 de mii de tone au mers pe piața din UE, iar alte 19 mii de tone – pe rafturile din Comunitatea Statelor Independente. În anul curent, au fost exportate deja în jur de 23 de mii de tone de prune.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu