fbpx

În Moldova ar putea apărea o fabrică care va produce plastic pentru asfaltarea drumurilor

Susține Ecopresa, distribuie!

În Republica Moldova ar putea să apară o fabrică care va produce aditivi din plastic ce urmează să fie folosiți în construcția drumurilor. Este vorba despre aditivul cu numele MR8 și va fi produs din deșeuri de plastic. Cel puțin, așa anunță deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba. Deputatul susține că a înregistrat deja un proiect de lege care să faciliteze procesul de investiție într-o asemenea fabrică.

Potrivit lui, fabrica din Moldova ar putea să producă acești aditivi și pentru piețele din România și Ucraina.

Tot deputatul PAS anunța anterior că un sector din orășelul Durlești deja a experimentat această metodă și a asfaltat cu drumul cu aditiv din plastic.

Pentru fiecare km de drum asfaltat se utilizează aproximativ cinci tone de plastic care, altfel, ar sta în gunoiște și ar polua apa și solul. La prețurile de azi această soluție deja este cu 25% mai ieftină decât bitumul. Asfaltul produs astfel este mult mai rezistent. Ăsta e rezultatul observat în aproape 40 de țări”, a menționat Alaiba pe Facebook.

Potrivit deputatului, produsul este o inovație care îi uimește pe drumari – e mai ieftin, mai calitativ și mai ecologic.

O să facem tot posibilul ca să aducem această investiție anume în Moldova, să creăm aici locuri de muncă și să avem un produs cu valoare adăugată pentru piețele de export. O să-i facem pe investitori să simtă maxim confort în Moldova, să vină și să investească aici. Am înregistrat deja un proiect de lege care să faciliteze procesul”, a spus parlamentarul.

Deputatul nu a dat prea multe detalii, dar susține că fabrica ar putea fi deschisă la Strășeni.

Azi am fost la Strășeni, unde va fi fabrica, și am mers și pe la Durlești să vedem cum a trecut peste iarnă primul drum din plastic din Moldova. A trecut excelent! O să le facem pe toate. Principalul să fie pace”, a mai adăugat Alaiba.

Acest produs va fi fabricat de compania „MacRebur” din Scoția.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu