Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Imagini dezolante – zeci de pești morți plutesc deasupra apei din Parcul „La izvor”
Zeci de pești pieriți au fost găsiți plutind la suprafața lacului din Parcul „La izvor” din sectorul Buiucani al capitalei. Oamenii care se plimbau în preajmă pentru a lua o gură de aer proaspăt au întâlnit aici un tablou și un miros dezgustător.
Potrivit șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, un echipaj al IPM, în colaborare cu reprezentanți ai Agenției de Mediu, au mers la fața locului pentru a colecta probe de apă și a stabili cauza exactă a pieirii peștilor.
Eugen Matveev, inspector principal Inspecția pentru Protecția Mediului, a explicat că doar o specie de pești a murit – fitofagul – , cea mai sensibilă la insuficiența de oxigen, bacterii etc.
Potrivit șefului IPM, Ion Bulmaga, lacurile din municipiul Chișinău au fost inițial concepute ca lacuri de acumulare, nu ca iazuri piscicole, și că, în fiecare primăvară, se repetă fenomenul de eutrofizare a apei. Acest proces duce la înflorirea algelor verzi și epuizarea oxigenului din apă, afectând astfel habitatul peștilor și conducând la decesul acestora.
La rândul său, Ilia Trombițchi, directorul executiv al Asociației Eco-Tiras, susține că principala cauză a morții peștilor ar putea fi contaminarea lor cu substanțe chimice provenite de la întreprinderile industriale, cum ar fi unele din satul Ghidighici și orașul Vatra.
Ecopresa a contactat Întreprinderea Municipală „Spații Verzi” pentru a afla mai multe detalii cu privire la măsurile întreprinse, însă am primit un refuz să ni se facă legătura cu directorul întreprinderii, Tudor Gîrbu.
Menționăm că lacul se află în gestiunea Întreprinderii Municipale „Spații Verzi”.
„Spații Verzi” ar urma să se adreseze la Centrul de Sănătate Publică pentru efectuarea analizelor, stabilirea cauzei exacte a pieirii peștilor și luarea măsurilor corespunzătoare.
Un fenomen similar privind apariția peștilor morți la suprafața apei este observat anual și în lacul din Parcul „Valea Morilor” din capitală.