fbpx

Ce faci pe 11 noiembrie? Eşti invitat să contribui la viitorul durabil al Republicii Moldova

 Ce faci pe 11 noiembrie? Eşti invitat să contribui la viitorul durabil al Republicii Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului îi invită pe toţi locuitorii Republicii Moldova să participe la o campanie de plantare a arborilor pe data de 11 noiembrie, care va fi o zi de sâmbătă.

Acţiunea va contribui la realizarea Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032.

Detalii despre programul de împădurire din această toamnă, preponderent cu stejar, inclusiv despre locurile unde vor avea loc lucrările, pot fi găsite pe site-ul Agenţiei „Moldsilva”, la rubrica „Participă la plantări TOAMNA 2023”. Aici poate fi accesată şi „Harta terenurilor ce vor fi plantate în perioada noiembrie – decembrie 2023”.

Surse de la Agenţia „Moldsilva”, contactate de Ecopresa, au precizat că, la fel ca în campaniile anterioare de înverzire, instituţia „poate repartiza locul pentru plantare, poate oferi puieţii de arbori şi instrumentele de lucru necesare”. Fiecare participant care va dori să răspundă apelului va trebui să-și asigure transportul pe cont propriu.

Pentru 2023, „Moldsilva” îşi anunţase obiectivul de plantare a arborilor pe 5.000 de hectare de teren, dintre care 20.000 de hectare pentru împădurire au fost identificate pe teritoriul primăriilor.

La ora actuală, suprafața împădurită ocupă în Republica Moldova 11% din teritoriu – este un indicator foarte redus, comparativ cu nivelul mediu al teritoriului împădurit în statele UE, care este de 37,7%. Programul naţional prevede ca, în următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit să fie extinse cu aproximativ 150 de mii de hectare – pe terenuri noi, dar şi pe ariile forestiere puternic degradate, din proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri care sunt proprietate privată. Astfel, mai urmează să fie plantate fâșii riverane și de protecție agricolă.

CITEŞTE ŞI: Vor să schimbe atitudinea oamenilor față de natură. Cursul „Jurnalism de Mediu” devine tot mai popular

Programul naţional îşi propune să extindă suprafeţele împădurite, pentru a obţine atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.

Prin realizarea acestui program, Republica Moldova îşi propune să devină „carbo-neutră până în anul 2030 şi să treacă la energie verde”, potrivit premierului Dorin Recean. În opinia sa, programul „va produce foarte multe beneficii pentru sectorul agricol, unde umiditatea este importantă și se va schimba și aspectul zonelor rurale din țară”. Mai urmează să fie create trei centre regionale de creștere industrială și reproducere a materialului forestier – acestea vor satisface necesitățile de produse și servicii generate de păduri.

Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023-2032 a fost propus de preşedinta Maia Sandu şi aprobat de Guvern pe data de 17 februarie 2023.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic