(FOTO) Aparatele solare devin tot mai populare: lămpi, climatizoare, grătare și cuptoare
Moldova a lansat un apel către autoritățile din România și Ucraina să împădurească zona carpatică
Moldova a lansat o adresare către autoritățile din România și Ucraina prin care le solicită să împădurească zona carpatică, care este foarte importantă la formarea climei în R. Moldova. Apelul a fost lansat de secretara de stat a Ministerului Mediului, Rodica Iordanov, în cadrul evenimentului „Acțiuni comune de împădurire a Moldovei”, desfășurat vineri, 3 decembrie, la Rezervația Codrii.
„Venim cu un mesaj către autoritățile din România și din Ucraina pentru a ne asigura că efortul nostru va avea un efect asupra R. Moldovei, pentru a ne asigura că pădurile pe care noi vrem să le plantăm ne vor aduce și apa în țara, noi vă îndemnăm să luați exemplul nostru și împreună să plantăm, pentru că pentru noi, zona carpatică este importantă pentru că este zona unde se creează aspectul climatic al R. Moldova și acolo unde se creează volumele de apă pentru R. Moldova”, declarat Rodica Iordanov.
Secretara de stat a precizat că Moldova și-a propus să extindă suprafața pădurilor până la 15%, în următorii zece ani, prin plantarea a 100 mii de hectare. Dintre care 50 mii de hectare vor fi păduri „naturale” cu funcție de protecție, iar alte 50 de mii de hectare păduri cu funcții de producție (ligniculturi/energetice).
„Noi sperăm să avem posibilități să extindem aceste suprafețe nu numai la 15%, dar să ajungem la 25% , dar pentru aceasta avem nevoie de activități care țin mai mult de determinarea acelor suprafețe de terenuri care necesită a fi împădurite”, a spus Iordanov precizând că este necesar de stabilit care este volumul și calitatea terenurilor care sunt la momentul de față declarate degradate și care nu pot fi folosite în activitățile agricole, dar pot ș trebuie folosite în activitățile de împădurire.
Totodată, Iordanov a vorbit și despre oferirea posibilității autorităților publice locale de a gestiona terenurile împădurite și de dezvoltarea pădurilor comunale. În același timp, funcționara a precizat că cel mai important este crearea unui sistem de gestionare foarte bine structurat a acestor terenuri.
„Este foarte important să înțelegem că noi nu declarăm numai suprafețele împădurite în proprietatea uneia sau alteia structuri sau agent economic, sau persoană privată dar totodată stabilim și regulile de gestionare a acestor terenuri”, a punctat Iordanov.
Secretara de stat a vorbit și despre „o claritate în modul cum se gestionează pădurile”, subliniind că trebuie să avem mecanisme de folosire și mecanisme de gestionare a pădurilor naturale, protejate și a pădurilor care sunt folosite în activități energetice. „Ambele abordări trebuie să fie reglementate clar, aranjate pe hartă, și coordonate corect atât de autoritățile publice centrale, cât și de acei care le vor gestiona”.