Iarna pune păsările la încercare: cum le poți ajuta și participa la un concurs
Oful localnicilor din satul Popeștii de Sus. Gunoiște neautorizată și lipsa serviciului de colectare a deșeurilor
„În trecut era mai bine, nu arunca nimeni gunoi în ograda celuilalt, pentru că aveam mai multe locuri pentru depozitarea deșeurilor”.
„În lipsa serviciului de colectare a deșeurilor, este dificil să transportăm gunoiul”.
Acestea sunt cuvintele localnicilor din satul Popeștii de Sus, raionul Drochia.
Deși satul are gunoiște, locuitorii creează altele mai aproape de casă sau își aruncă gunoiul pe unde apucă. Așa apar saci și pungi cu deșeuri pe câmpuri sau pe marginile drumurilor.
Terenul special alocat pentru colectarea deșeurilor este rar vizitat de unii localnici deoarece, susțin aceștia, este departe și nu au cu ce transporta gunoiul până acolo.
Despre aceste probleme am discutat cu Anatolie Guțu, primarul satului Popeștii de Sus din raionul Drochia: „Apar gunoiști peste noapte deoarece nu tuturor le este comod să ducă gunoiul unde trebuie și găsesc o râpă sau un loc părăsit în apropierea locuinței și îl duc acolo”.
Gunoiștea se află la distanța de circa 1 km de sat. Abia se observă de după pământurile arate care o înconjoară. Un drum de țară, legat de strada principală, asigură accesul la gunoiște.
„Am solicitat ajutor din partea Consiliului Raional pentru repararea drumului spre gunoiște, pentru că, fiind drum de țară, când plouă, se face noroi și este foarte greu de circulat, nici tractoarele nu pot să se deplaseze. Apoi, ne propunem să îngrădim acest teritoriu cu gard de fier și să sădim copaci în jur, pentru a nu permite vântului să împrăștie toate deșeurile”, spune primarul.
În urmă cu cinci ani, satul a avut un alt loc amenajat pentru gunoi. Dat fiind faptul că acesta era plasat în interiorul satului, înconjurat de case, cetățenii au solicitat amenajarea gunoiștii în afara localității.
„La cererea locuitorilor, împreună cu echipa Primăriei, am căzut de acord că acest loc, ce măsoară 1,20 ha, este potrivit pentru gunoiște. Aici se permite colectarea deșeurilor care au o perioadă lungă de descompunere sau care nu ard (ceramică, fier, sticlă, plastic), în timp ce gunoiul organic este utilizat în gospodărie”, a adăugat Anatolie Guțu.
Satul nu este dotat cu tomberoane pentru colectarea separată a deșeurilor (sticlă, hârtie sau plastic) și nu beneficiază de un serviciu de colectare a gunoiului.
„În prezent, bugetul satului nu ne permite dotarea localității cu tomberoane pentru colectarea separată a deșeurilor. Avem un teritoriu de 20 ha, îl vom da în arendă pentru construirea unui parc fotovoltaic, iar cu acești bani vom remedia situația. Odată ce va fi reparat și drumul spre gunoiște, vom angaja și o persoană care are tractor, pentru a aduna și a transporta gunoiul la locul special amenajat”, a menționat primarul.
Ce spun localnicii?
Am încercat să aflăm și părerea locuitorilor despre problema gestionării deșeurilor.
„Adun gunoiul din gospodărie în saci de plastic, apoi plătesc un vecin care are căruță și îi duce la gunoiște. Eu nu arunc resturi de mâncare sau găinaț de la păsări, dar le pun în grădină, iar cu hârtia fac focul”, spune Maria Lența, în vârstă de 63 de ani.
Gheorghe Șarban, un alt localnic din Popeștii de Sus, care are 55 de ani, ne-a spus că el ajută și oamenii din împrejurimi să ducă deșeurile la gunoiște:
„De obicei, familia mea colectează deșeurile în saci de gunoi și avem un loc în curte unde îl depozităm până se adună mai mult, apoi duc sacii la gunoiște cu mașina și chiar mai ajut vecinii care îmi solicită ajutorul privind transportul. Bălegarul îl înșir în grădină, la fel și cenușa, iar resturile de mâncare le dăm la găini sau la animale”.
Am discutat și cu Zina Gusacinschi, o localnică în vârstă de 78 de ani: „Eu nu am foarte mult gunoi care nu se descompune. Dar care este, îl arunc în râpă, pentru că este foarte aproape și nici nu am pe cine să rog sau să plătesc să-l ducă la groapa de gunoi”.
În Republica Moldova, sunt de două ori mai multe gunoiști decât localități, fiind înregistrate peste 3.800 de gunoiști și 1.600 de localități. Potrivit Moldova #FărăDeșeuri și EcoVisio, 90% din deșeuri se depozitează în gropi de gunoi (movile) și doar 0,3% din gunoiștile autorizate corespund legislației de mediu.
Jumătate din gunoiștile din Republica Moldova sunt neautorizate.