fbpx

FOTO/ Importanța și beneficiile proiectelor de mediu, discutate la Strășeni de liderii locali

 FOTO/ Importanța și beneficiile proiectelor de mediu, discutate la Strășeni de liderii locali
Susține Ecopresa, distribuie!

Un trai decent și un mediu înconjurător sănătos sunt beneficiile de lungă durată ale implementării proiectelor de mediu în comunitățile din Moldova. Municipiul Strășeni este o localitate care în ultimii ani implementează mai multe proiecte în acest sens. Importanța acestora pentru comunitate și posibilitatea replicării lor au fost discutate în cadrul unei mese rotunde de nivel local, desfășurate la Strășeni.

La evenimentul găzduit de Centrul de Informare al Uniunii Europene din Strășeni s-au întrunit lideri din sectorul asociativ local, reprezentanților ai autorității publice locale, ai instituțiilor de învățământ etc.

Utilizarea resurselor regenerabile, iluminatul stradal de tip LED, eficientizarea energetică, sortarea deșeurior, dar și alte proiecte de mediu și climă au fost analizate, din perspectiva impactului asupra vieții cetățenilor.

Un proiect finalizat recent la Strășeni a fost îmbunătățirea condițiilor educaționale la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Tatiana Troian, directoarea insituției, a remarcat că atât elevii, cât și părinții, au fost implicați și informați despre lucrările effectuate. „Elevii sunt educați în spirit ecologic pe parcursul orelor de studiu tematice. Avem instruiri despre selectarea deșeurilor, ținem lecții și oferim sfaturi practice pentru protecția mediui”, spune directoarea.

Liceul Teoretic ,,Ion Vatamanu” este instituția în care actualmente se realizează lucrări de eficientizare energetică, cu sprijinul Uniunii Europene. „Investiția este de 1 milion 200 mii euro – surse din bugetul Uniunii Europene – reprezintă un proiect  grandios de care beneficiază localitatea noastră”, a evidențiat Valentina Casian, primara de Strășeni.

Implementarea tuturor proiectelor are loc în beneficiul cetățeanului, iar o atenție sporită este acordată pentru informarea și sensibilizarea cetățenilor, a specificat edila. Valentina Casian a menționat și câteva dintre proiectele care se implementează sau au fost realizate de curând. Printre acestea sunt:

  • Extinderea sistemului de iluminat public stradal;
  • Reparația capitală a clădirii Școlii de Arte Strășeni / lucrări de reparație a acoperișului, schimbare a tâmplăriei;
  • Reconstrucția capitală a edificiilor LT „Ion Vatamanu”, LT „Mihai Eminescu” din Strășeni;
  • Îmbunătățirea condițiilor de activitate în instituțiile de educație timpurie, prin eficientizarea consumului de energie;
  • Extinderea sistemului de canalizare.

Valentina Casian a menționat și despre inițiativa privată a grupului de companii rezidente ale Zonei Economice Libere, privind crearea unei comunități energetice, bazate pe producerea energiei electrice pe baza panourilor fotovoltaice în Strășeni, pe o suprafață de 15 ha. 

Participanții, lideri comunitari din Strășeni, au menționat că localitatea se confruntă și cu probleme grave de mediu legate de lipsa unei stații de epurare a apei uzate și a unei platforme conforme de depozitare a deșeurilor. În context, aceștia au discutat despre necesitatea de a identifica oportunități pentru soluționarea problemelor date, inclusiv prin aplicarea la granturi străine.

Unul dintre invitați la masa rotundă, Victor Parlicov, expert național Convenția primarilor pentru Climă și Energie, a vorbit despre angajamentele voluntare asumate de municipiul Strășeni prin aderarea la această inițiativă europeană. Municipiul își va reînoi în scurt timp statul în Convenție, astfel, de rând cu alți semnatari, va avea obiectivul de:

  • Reducere a emisiilor de CO2 (și posibil alte GES) cu cel puțin 40% până în 2030 (30% pentru CP Est)
  • Îmbunătățire a rezilienței la impactul schimbărilor climatice
  • Cooperare sporită pentru acoperirea consumului cu energie sigură, durabilă, și accesibilă

Împreună, aceste angajamente conduc la asigurarea standardelor înalte de viață pentru cetățeni, precum și la dezvoltarea unor localități durabile și adaptate la schimbări climatice”, a declarat Victor Parlicov, menționând că R. Moldova beneficiază de cea mai mare finanțare pe cap de locuitor din partea UE.

„Informarea, conștientizarea și implicarea cetățenilor este esențială, căci doar astfel investițiile făcute vor avea durabilitate. Și aceasta este valabil pentru orice comunitate”, a remarcat, Lilia Curchi, directoarea executivă AJMTEM.

Masa rotundă a fost organizată de Primăria municipiului Strășeni și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în parteneriat cu Convenția Primarilor pentru Climă și Energie, în cadrul Proiectului „Responsabilizare prin informare în localitățile codrene”.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!