FOTO/ A fost lansată o rețea națională de stații de alimentare pentru automobilele electrice
22 de stații de alimentare pentru automobilele electrice au fost instalate pe principalele trasee urbane din Republica Moldova și pot fi testate gratuit în perioada 1-15 mai 2020.
Cele 22 de stații au fost amplasate în parcările stațiilor de alimentare cu combustibili ale companiei partenere Bemol din Chișinău, Criuleni, Orhei, Bălți, Drochia, Briceni, Anenii Noi, Comrat, Cahul și alte localități din țară.
„Un număr mai mare de stații de încărcare este o noutate foarte bună pentru șoferii de mașini electrice, iar amplasarea lor comodă, viteza de încărcare și ușurința de utilizare a noilor stațiilor pe care am avut ocazia deja să le testez sunt alte avantaje. Devine tot mai comod să ai o mașină electrică”, afirmă Gumeniuc Iurie, unul din primii utilizatori ai stațiilor de încărcare.
Până la finele lunii mai vor fi finalizate lucrările de construcție pentru opt stații, iar în iunie-august 2020 vor mai fi instalate alte 30 de stații. Până la sfârșitul anului, numărul lor va ajunge la cifra de 60 de unități, asigurând totodată posibilitatea de tranzitare a traseului care conectează România cu Ucraina.
Puterea maximă a unei staţii trifazate este de 44 kW – 32 A, iar durata unei încărcări de 80% ajunge la maxim o oră. Utilizatorii stației pot urmări nivelul de încărcare al automobilului pe ecran. Echipamentul este compatibil cu toate tipurile de vehicule electrice şi permite alimentarea simultană a două automobile.
De asemenea, PNUD a lansat recent desfășurarea unui tender pentru instalarea a trei stații cu curent continuu, folosită pentru încărcările rapide, puterea unei asemenea stații fiind de 50 – 120 kW, iar timpul de încărcare variind de la 30 de minute la o oră. Însă, utilizarea frecventă a acestui tip de încărcare poate cauza defectarea timpurile a bateriei mașinii, din cauza suprasolicitării acesteia.
Odată cu dezvoltarea infrastructurii pentru automobilele electrice, numărul acestora a început să crească vertiginos în Moldova, doar în nouă luni ale anului 2019 fiind importate peste 200 de electromobile, iar numărul acestora depășind cifra de 350.
Proiectul de dezvoltare a rețelei de stații de încărcare pentru vehicule electrice este implementat de compania EV Point, selectată prin concurs deschis în 2019, și finanțat de Guvernul Republicii Moldova (36.000 USD), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (56.000 USD) și contribuția companiei (200.000 USD).
Inițiativa de extindere a infrastructurii pentru automobilele electrice face parte din proiectul „Orașe verzi durabile”, (2018-2022), finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și implementat de PNUD Moldova. Proiectul își propune să catalizeze investițiile în dezvoltarea urbană ecologică cu emisii reduse de carbon, utilizând abordări integrate de planificare urbană, încurajând inovarea, planificarea participativă și parteneriatele dintre sectorul public și privat.