Familiile cu venituri mici vor putea beneficia de subvenții pentru înlocuirea electrocasnicelor depășite tehnic
Familiile cu venituri mici vor putea beneficia de susținere financiară la înlocuirea aparatelor electrocasnice depășite tehnic cu unele eficiente din punct de vedere energetic. Pentru aceasta, vor trebui să se înregistreze în Registrul vulnerabilității energetice, iar dacă vor fi eligibile, atunci se vor alege cu electrocasnice noi.
În ședința de ieri a Guvernului, s-a decis crearea unui Fond de reducere a vulnerabilității energetice cu scopul de a susține consumatorii cu venituri mici în contextul creșterii prețurilor la energie.
„Crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice va permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică, precum și a unei subvenții pentru înlocuirea electrocasnicelor depășite tehnic și moral cu unele eficiente din punct de vedere energetic”, se menționează într-un comunicat de presă al executivului.
Pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se vor înregistra în Registrul vulnerabilității energetice – un sistem electronic, gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea consumatorilor în una din categoriile de vulnerabilitate energetică.
Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri care vor fi aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș. a.
Ideea înlocuirii electrocasnicelor depășite tehnic nu este una nouă în Republica Moldova. O asemenea inițiativă a fost promovată prin intermediul programului ECIPES, iar financiar era susținută de Uniunea Europeană.
Proiectul a fost promovat de Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor.