În RM va fi cultivată cânepa industrială – Guvernul a aprobat proiectul de lege
DOC/ Semnat în grabă și cu multe scăpări. Efros: Programul dedicat bazinului hidrografic al Nistrului pentru anii 2021-2035 trebuie suspendat și revizuit
Semnarea Programului dedicat bazinului hidrografic al Nistrului pentru anii 2021-2035 s-a facut în grabă, cu multe scăpări și inconsitențe din partea Moldovei, care vor avea costuri sociale și economice mari, dacă nu vor fi corectate în viitorul apropiat. Sunt constatările enunțate de Ion Efros, analist asociat în domeniul energeticii, mediului și resurselor climatice de la Institutul de Politici Publice.
Potrivit lui, prin actualul document, Guvernul Moldovei renunță voluntar și inconștient la instrumente legale internaționale care îi pot proteja interesele legate de resursa strategică de apă a țării.
„Metaforic vorbind, Nistrul reprezintă „coloana vertebrală” a Republicii Moldova care demult nu mai este un subiect de ordin ecologic, ci de securitate națională. Iar Programul bazinal cu care a fost recent „înarmorat” are o importanță cel puțin similară cu cea a Acordului de Funcționare a CHE Nistrean aflat în negociere de mai mulți ani”, afirmă Efros.
Potrivit lui, menținerea acestui Program în starea și conținutul pe care îl are după semnarea sa din 31 martie 2021 va degrada în continuare ecosistemele, bunăstarea populației și comunităților din Moldova și Ucraina care populează bazinul hidrografic Nistrean. „Suspendarea și amendarea acestui Program este necesară și trebuie petrecută cât mai curând”, susține analistul.
Într-o conferință de presă, analistul a scos în evidență câteva lucruri:
- Programul se focusează pe un singur proiect internațional, cel al GEF/OSCE și elimină practic orice alt input analitic venit din partea unor proiecte internaționale relevante desfășurate în paralel
- Directivele europene incluse în Program au fost introduse formal, selectiv și insuficient pentru a acoperi în totalitate guvernarea corpurilor de apă și a ecosistemelor de care acestea depind
- Angajamentele Ucrainei pe partea de împădurire nu sunt proporționale cu cele ale Moldovei
- Lipsește angajamentul Ucrainei de a coopera și face schimb de informații hidraulice relevante, oferite la timp și în măsură suficientă cu partea moldovenească
- Investițiile în infrastructura verde sunt slab conturate în Program
- Mecanismele de compensare a pagubelor lipsesc cu desăvărșire
- Programul a fost semnat în grabă
Potrivit lui Efros, dacă nu vor fi îndepărtate în cel mai scurt timp, aceste limitări nu vor avea decât efectul de a compromite acest Program de la bun început. La fel, nu va stopa în nici un fel degradarea continuă a apelor de suprafață, de adâncime, a biodiversității, ecosistemelor și comunităților din Bazinul Fluviului Nistru până în 2035, așa cum pretinde că își propune. Totodată, analistul remarcă că perioada de până în 2035 este una destul de lungă pentru astfel de programe, care de regulă operează cu o perioadă de 5 ani.
Programul Strategic de acțiuni pentru bazinul hidrografic al fluviului Nistru pentru anii 2021 – 2035 a fost semnat la 31 martie 2021. Semnarea a fost anunțată de partea ucrainiană printr-o postare pe Facebook a Viceministrului Mediului din Ucraina, Mihailo Horev și contrasemnat de Secretarului de Stat pe chestiuni de Mediu din Republica Moldova, Ghenadie Iurco.
Documentul integral poate fi consultat mai jos: