„Devino piratul plasticului” – o campanie pentru identificarea deșeurilor de pe malurile apelor
Cu prilejul Campaniei mondiale „Iulie fără Plastic”, Centrul Național de Mediu lansează Campania de știință participativă „Cartografierea poluării râurilor din Republica Moldova” pentru a studia în ce măsură apele sunt afectate de deșeurile din plastic. Cetățenii sunt îndemnați să devină „pirați ai plasticului” și să colecteze date despre cantitatea și tipul de deșeuri de pe malurile râurilor și izvoarelor din regiunea unde trăiesc.
„Prin aceasta, îndemnăm toți membrii societății, pe durata lunii iulie, să colecteze date despre cantitatea și tipul de deșeuri de pe malurile izvoarelor sau ale râurilor din regiunea lor, să salubrizeze zona de referință și să completeze un formular. Contribuția cetățenilor ne va ajuta să obținem un tablou clar privind problema poluării apelor în Moldova și ne va oferi posibilitatea de a organiza acțiuni de informare și de salubrizare, precum și de a implementa proiecte de infrastructură durabile, țintite pe zonele cele mai problematice”, anunță Centrul Național de Mediu.
Formularul de participare poate fi găsit aici: https://cutt.ly/8KgmFB8
Astfel, participanții vor face parte dintr-o inițiativă europeană, vor contribui la crearea unei hărți a poluării cu deșeuri în Republica Moldova și vor putea propune, ulterior, soluții pentru rezolvarea acestei probleme.
„Iulie fără Plastic” este o campanie mondială lansată în 2011, care are drept scop ridicarea nivelului de conștientizare a populației privind poluarea cu plastic și impactul acesteia asupra mediului și sănătății noastre. Astfel, timp de o lună, oamenii sunt încurajați să dezvolte obiceiuri de reducere a utilizării obiectelor din plastic și de tranziție la obiecte reutilizabile (recipiente din metal pentru apă, pungi sau sacoșe din pânză pentru cumpărături etc.).