Puterea ciclonului Boris a fost alimentată de schimbările climatice, afirmă experții
Remedii naturiste împotriva muştelor şi ţânţarilor
Pe perioada verii toți ne confruntăm cu insectele de sezon: muştele şi ţânţarii. Iată, că redacția ecopresa.md a găsit mai multe modalități naturiste care te ajută să scapi de ele.…
Alungă muştele cu scorţişoară sau castravete
- Lămâie – Taie patru felii de lămâie, pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Adaugă apa când este nevoie, răceşte apoi soluţia, filtreaz-o şi pulverizeaz-o în camere.
- Busuioc – Pune bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor. Poţi încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.
- Uleiuri esenţiale – Uleiurile de lavandă, eucalipt, mentă sau lămâie pot fi amestecate cu apă, iar soluţia formată – pulverizată în încăperi. Mirosul va alunga muştele şi va preveni apariţia lor.
- Oţet – Pentru a scăpa de muştele din bucătărie, pune câteva picături de oţet pe o plită sau o tavă încinsă. Mirosul degajat va alunga muştele din încăpere.
- Castravete – Pune lângă coşul de gunoi câteva felii de castravete pentru a împiedica muştele să depună ouă. Feliile de castravete alungă muştele din încăperi dacă sunt puse într-un bol şi lăsate să-şi facă efectul peste noapte.
- Vin alb – Amestecă într-un bol puţin vin alb cu detergent de vase şi lasă recipientul pe masă. Muştele vor fi atrase de mirosul fructat şi se vor îneca în soluţie.
- Scorţişoară – Muştele nu suportă mirosul de scorţişoară aşa că poţi prepara o soluţie dintr-o linguriţă de scorţişoară şi un litru de apă pe care s-o pulverizezi în încăpere. Poţi lăsa pudra de scorţişoară într-un bol pe masă sau poţi folosi batoane de scorţişoară.
Ţânţarii nu suportă usturoiul şi frunzele de nuc
- Frunze de nuc – Pune într-un bol din sticlă sau inox mai multe frunze de nuc şi dă-le foc. Plimbă-te în fiecare încăpere a casei şi lasă fumul să se împrăştie. El va aroma camerele, dar va goni şi ţânţarii datorită concentraţiei mari de iod. Dacă nu vrei să le dai foc, pune frunzele într-un bol şi lasă-le în încăperile casei tale.
- Plante aromatice – Plantează în ghivecele de la fereastră cimbru, busuioc sau mărar. Ţânţarilor nu le place mirosul acestor plante aromatice.
- Uleiuri esenţiale – Pune în lampa de aromaterapie câteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine la distanţă ţânţarii din casa ta.
- Muşcatele – Aşază la geamurile casei tale ghivece cu muşcate. Acestea, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, ţin la distanţă ţânţarii.
- Lavanda – Lavanda are un miros foarte plăcut şi liniştitor, însă ţinută în bucheţele la geam, în soare, va împiedica insectele să intre în casă.
- Mentă – Atât muştele cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Deci, cumpără unul sau două ghivece cu mentă şi pune-le pe pervazul camerelor din locuinţa ta.
- Rozmarin – Ţine planta în bucătărie şi va goni muştele. Dacă pui în camere ghivece cu rozmarin, nu vei mai avea ţânţari.
- Usturoiul – Pisează câţiva căţei de usturoi şi pune-i într-un bol. Aşază recipientul pe noptiera de lângă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă. În camera respectivă nu vei mai avea nici un ţânţar.
- Iarba mâţei – Această plantă, care mai este cunoscută şi sub denumirea de menta-pisicii, ţine departe ţânţarii prin uleiul esenţial pe care îl degajă. Se pare că această plantă este mai puternică decât orice spray pe care îl găseşti în comerţ.
- Cuişoare – Pune un pliculeţ de cuişoare într-un bol şi lasă condimentul să acţioneze în dormitor pentru mai multe zile. Poţi, de asemenea, să pulverizezi în aer o soluţie aromată din ulei esenţial de cuişoare, zeamă de lămâie şi apă.