fbpx

COP26: Aproape 90 de ţări s-au alăturat unui pact ce vizează reducerea emisiilor de metan

 COP26: Aproape 90 de ţări s-au alăturat unui pact ce vizează reducerea emisiilor de metan
Susține Ecopresa, distribuie!

Aproape 90 de ţări s-au alăturat eforturilor depuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană privind reducerea emisiilor de metan – un gaz care generează un puternic efect de seră – cu 30% până în 2030 în raport cu nivelurile globale din 2020, în cadrul unui pact ce vizează una dintre cauzele principale ale schimbărilor climatice, a declarat un oficial cu rang înalt din administraţia Biden, citat de Reuters și Agerpres.

Acest parteneriat va fi lansat în mod oficial în a doua parte a zilei de marţi.

Metanul este principalul gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. El are un potenţial mai mare de înmagazinare a căldurii decât dioxidul de carbon, dar se descompune mai repede în atmosferă, ceea ce înseamnă că scăderea emisiilor de metan ar putea avea un impact rapid asupra reducerii încălzirii globale.

Global Methane Pledge, un pact anunţat pentru prima dată în luna septembrie, include de acum jumătate dintre cei mai mari 30 de emiţători de metan, care formează împreună două treimi din economia globală, a anunţat acelaşi oficial din administraţia Biden.

Printre noii semnatari care vor fi anunţaţi marţi se află Brazilia – unul dintre cei mai mari cinci emiţători de metan din lume.

În schimb, China, Rusia şi India, care fac parte şi ele dintre primii cinci emiţători de metan, nu au semnat pactul. Aceste ţări au fost incluse pe lista statelor identificate drept ţinte care trebuie convinse să se alăture noii iniţiative, potrivit unui articol publicat de Reuters.

De când iniţiativa a fost anunţată în luna septembrie, cu doar câţiva semnatari, Statele Unite şi Uniunea Europeană au depus eforturi comune pentru a-i convinge pe cei mai mari emiţători de metan din lume să li se alăture în acest parteneriat.

Până săptămâna trecută, aproximativ 60 de ţări semnaseră documentul, după un efort diplomatic susţinut al Statelor Unite şi Uniunii Europene înainte de debutul Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26).

Deşi nu face parte din negocierile oficiale coordonate de ONU, pactul pentru metan ar putea să devină cel mai important rezultat concret al COP26, ţinând cont de impactul său potenţial asupra limitării efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice.

Un raport ONU publicat în luna mai afirma că reducerea emisiilor de metan în deceniul actual ar putea evita o creştere cu aproape 0,3 grade Celsius a temperaturii medii globale până în 2040. În schimb, dacă emisiile de metan nu vor fi reduse, atunci se va rata atingerea obiectivului stabilit prin Acordul de la Paris privind limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială şi nu vor putea fi evitate cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Reducerea cu 30% a emisiilor de metan va putea fi atinsă prin acţiuni comune ale semnatarilor şi vizează toate sectoarele de activitate. Sursele principale care alimentează emisiile de metan sunt infrastructurile neetanşe de petrol şi gaze, vechile mine de cărbune, agricultura şi gropile de gunoi.

Dacă îşi va atinge obiectivul, pactul va avea probabil cel mai mare impact asupra sectorului energiei, în contextul în care specialiştii afirmă că repararea infrastructurii neetanşe de petrol şi gaze reprezintă cea mai rapidă şi cea mai ieftină metodă de reducere a emisiilor de metan.

Statele Unite sunt cel mai mare producător din lume de petrol şi gaze naturale, iar Uniunea Europeană este cel mai mare importator de gaze naturale.

Statele Unite vor publica un nou ghid de reglementări privind petrolul şi gazul metan în această săptămână. Uniunea Europeană şi Canada intenţionează să publice şi ele o nouă legislaţie ce vizează metanul din sectorul energetic spre sfârşitul acestui an. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!