fbpx

COP15 împotriva deşertificării se deschide la Abidjan

 COP15 împotriva deşertificării se deschide la Abidjan
Susține Ecopresa, distribuie!

COP15 împotriva deşertificării se deschide luni la Abidjan, în prezenţa mai multor şefi de stat, în încercarea de a lua măsuri concrete în faţa degradării rapide a terenurilor şi a consecinţelor sale nefaste pentru biodiversitate şi populaţii, informează Agerpres.

Mai puţin cunoscută decât „sora sa mai mare” în materie de climă, această cea de-a 15-a Conferinţă a părţilor (COP) la Convenţia Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării (UNCCD) abordează chestiuni la fel de importante, în condiţiile în care ONU estimează că 40% din terenurile lumii sunt degradate.

Nouă şefi de stat africani, printre care preşedintele nigerian Mohamed Bazoum, omologul său congolez, Felix Tshisekedi, şi cel togolez, Faure Gnassingbe, sunt aşteptaţi să participe la întâlnirea cu preşedintele ivorian Alassane Ouattara.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor participa la dezbateri prin videoconferinţă.

Ei vor încerca să ajungă la un acord asupra unor măsuri concrete pentru a opri accentuarea deşertificării.

Tema acestui eveniment, „Terenuri. Viaţă. Patrimoniu: de la o lume precară la un viitor prosper”, este „un apel la acţiune pentru a ne asigura că de pământ, sursa noastră de viaţă pe această planetă, vor continua să profite generaţiile prezente şi viitoare”, a precizat UNCCD într-un comunicat.

„Conferinţa va acorda o atenţie deosebită refacerii unui miliard de hectare de terenuri degradate până în 2030, sustenabilităţii utilizării terenurilor în faţa impactului schimbărilor climatice şi luptei împotriva creşterii riscurilor de dezastre, precum seceta, furtunile de nisip şi praf şi incendiile de pădure”, precizează agenţia ONU.

Continentul african este deosebit de afectat de deşertificare, în special în zona saheliană.

Problema Marelui Zid Verde, un proiect faraonic care vizează refacerea a o sută de milioane de hectare de terenuri aride din Africa până în 2030, pe o fâşie de 8.000 km, din Senegal până în Djibouti, urmează să fie cu precădere abordată în timpul lucrărilor care se vor încheia la 20 mai.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!