fbpx

Concurs inedit: „Arborele Energiei” în Cantemir

 Concurs inedit: „Arborele Energiei” în Cantemir
Susține Ecopresa, distribuie!

Anunțarea concursului în incinta Gimnaziului M. Eminescu din Cantemir. Martie 2020

Elevii claselor superioare de la Gimnaziul și Liceul din orașul Cantemir pot participa la un concurs inedit: „Arborele Energiei”. Este vorba de crearea machetei unui echipament demonstrativ privind utilizarea surselor de energie regenerabilă, care va fi instalat la Cantemir.

Concursul a fost lansat în cadrul unei dezbateri organizate la începutul lunii martie curent, în incinta Gimnaziului „Mihai Eminescu”, unde au participat și elevi de la Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir”. La dezbatere s-a abordat subiectul utilizării energiei solare, ca una dintre sursele regenerabile prietenoase mediului. Elevii au adus argumente și au analizat cum energia solară va contribui la reducerea cheltuielilor și facturii la energie în instituțiile educaționale din Cantemir, banii economisiți putând fi folosiți pentru achiziția de materiale didactice actualizate. Activitatea are loc în cadrul proiectului „Soluții inteligente de energie pentru oraşul eco (SIEORE)”, realizat de Alliance for Energy Efficiency and Renewables, în colaborare cu Primaria Cantemir, cu sprijinul Programul de Granturi Mici GEF – PNUD.

Dezbatere organizată la Gimnaziul M. Eminescu, cu ocazia lansării concursului, martie 2020

Doritorii de a participa la concursul „Arborele Energiei” urmează a elabora şi propune schița proprie pentru instalaţia numită „Arborele Energiei” în Cantemir. Lucrarea urmează a fi prezentată în format electronic pe adresa puicatatiana@gmail.com sau mrfi.cantemir@gmail.com, dlui Alexei Bologan, specialist principal la Direcţia Învăţământ Cantemir.

Lucrarea ar trebui să respecte elemente-cheie ale viitoarei instalaţii: o tijă cu extensii (înălțime până la 7 m), o turbină eoliană (până la 500 W, rotor orizontal sau vertical), un panou solar (100 cm x 50 cm), o baterie, un panou cu intrări USB pentru încărcarea gadget-urilor, iluminare LED. În procesul de proiectare ar trebui să se țină cont de comoditate în folosire (strat de vopsea, bancă, masă, eventual un acoperiș, gazon, răzor de flori etc.)

Data limită a concursului, extinsă: 15 mai 2020.

Juriul concursului: reprezentanții instituțiilor de învățământ, a proiectului SIEORE şi a Primăriei.

Premii: Cea mai bună lucrare să fie recompensată cu un POWERBANK de 10.000 mAh. Vor fi oferite diplome de participare pentru deţinătorii primelor locuri, iar la discreţia profesorilor, elevii pot fi stimulați cu note bune.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.