Ciclonul Bettina ne-a adus zăpada din noiembrie. Prognoza meteo pentru următoarele zile
Ciclonul mediteraneean Bettina a adus ninsorile şi vântul puternic în sud-estul Europei. În Republica Moldova, ninsorile şi vijelia au afectat mai mult centrul şi sudul pe 26 noiembrie, iar Codul Galben de vânt puternic (15-20 m/s) a fost prelungit şi pentru ziua de luni, 27 noiembrie. Nu doar traficul auto s-a confruntat cu dificultăţi care au condus la întârzieri, dar şi cel aerian.
Meteorologii de la Chişinău prognozează pentru următoarele două zile doar ninsori slabe, dar avertizează că vântul va fi deosebit de puternic în ziua de miercuri – pe alocuri, va avea o viteză de până la 37 de metri pe secundă. Pentru a doua jumătate a săptămânii nu sunt prognozate ninsori, iar vremea se va încălzi uşor. Temperaturile maxime vor fi de „zero” grade Celsius de luni până vineri, dar în ziua de sâmbătă vor creşte până la +3 grade Celsius. Pe parcursul nopţii, minimele vor coborî până la -4…-6°C.
„Emisfera nordică se reechilibrează energetic”
Cum explică specialiştii avansarea acestui ciclon care ne-a adus zăpadă pe frunzele încă verzi ale mai multor specii de arbori?
„După o vară, toamnă foarte lungi, foarte calde, emisfera nordică încearcă să se reechilibreze energetic”, a explicat directorul Administraţiei naţionale de meteorologie din România (ANM), Florinela Georgescu, la postul de televiziune Antena 3 CNN. ANM a emis chiar un Cod Roșu de viscol pentru România – în premieră pentru luna noiembrie. Şase judeţe au fost afectate îndeosebi, din partea de est a țării – Moldova, Dobrogea şi partea de sud a Olteniei și Munteniei.
„Suntem într-o perioadă din an în care marea este o sursă de căldură, are temperatură apropiată cu a solului, poate chiar mai ridicată un pic. Același lucru se întâmplă și cu Mediterana, același lucru se întâmplă și cu Adriatica. Sunt zone care acum favorizează formarea ciclonilor, cu atât mai mult cu cât dinspre regiunile nordice ale Europei, dinspre pol, tot pătrund mase de aer rece la înălțimi mai mari”, a menţionat directorul ANM.
Ciclonul cu ninsori şi rafale puternice de vânt a ajuns şi în nordul Ucrainei (Kiev, Odesa, Nikolaev), nord-estul Bulgariei, Ungaria. Presa internaţională relatează despre drumuri anevoioase, blocaje în trafic, accidente rutiere, prăbuşiri de copaci şi anumite deteriorări ale imobilelor.
Marea Neagră de asemenea este agitată – cu valuri de până la 5 metri, la o viteză a vântului de 25-30 de metri pe secundă. Ciclonul afectează şi Peninsula Balcanică – sunt prognozate ninsori abundente din sudul Bosniei până în Macedonia de Nord. Şi presa din Grecia, unde temperaturile rămân pozitive, relatează despre vântul puternic.