fbpx

Ce suprafață de terenuri agricole este în aria de protecție a Serviciul Antigrindină

 Ce suprafață de terenuri agricole este în aria de protecție a Serviciul Antigrindină

Sursa: ecopresa.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (cunoscut ca Serviciul Antigrindină) informează că în prezent, din cele circa 3 milioane ha de terenuri agricole din Republica Moldova, doar 65% sunt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină cu 132 puncte rachetare.

În perioada 30 aprilie – 3 mai curent, când au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice, Unitățile speciale Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești, Călărași și Ceadâr-Lunga au efectuat operațiuni de influenţe active, fiind tratate cu agent activ 172 obiecte convective (nori cu pericol de grindină), iar consumul de rachete antigrindină alcătuind 380 bucăți de tip Alazani-6 și 538 bucăți de tip Loza-2 (total 918 rachete antigrindină).

Terenurile agricole din raioanele Taraclia – primăria Mirnoe; Cahul – primăria Vadul lui Isac; Leova – primăria Filipeni, care au fost afectate de grindină, sunt în afara ariei de protecție de fenomenele meteo extreme.

Conform datelor Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice în zona de protecție sunt incluse 25 de raioane din nordul, centrul și sudul țării, iar eficacitatea lucrărilor antigrindină este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafețelor protejate, în comparație cu suprafețele neprotejate. De asemenea, specialiștii susțin că eficacitatea de lansare a rachetelor antigrindină este de 75 – 90%, acesta fiind unul dintre cele mai înalte indicatoare din toate celelalte metode de protecție.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!