Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Cartonul din deșeuri de iarbă – o alternativă ecologică a ambalajelor din plastic. Cum se obține?
O alternativă ecologică a ambalajelor de plastic este ambalajul din carton, fabricat din deșeuri de iarbă, potrivit pentru ambalarea fructelor și legumelor. Iarba devine o materie primă valoroasă pentru ambalaje din carton și alte produse din hârtie, carton solid și carton ondulat.
De ce este nevoie de alternative ecologice?
Doar 3% din deșeurile din plastic au fost reciclate în Republica Moldova în anul 2021, rata de reciclare medie a acestui tip de deșeu pentru ultimii trei ani fiind de numai 7%. Totodată, restul de peste 90% din deșeurile din plastic care nu sunt reciclate ajung la gropile comune de gunoi care sunt, în mare parte, neautorizate, nu sunt sanitare și nu corespund unor cerințe ecologice. Astfel, în procesul de descompunere a acestor deșeuri are loc poluarea mediului. Este una dintre concluziile primului „Studiu privind deșeurile din plastic în Republica Moldova”, prezentat la Chișinău la sfârșitul lunii februarie.
Cum se produce cartonul din deșeuri de iarbă?
O parte din pulpa de lemn măcinat din structura cartonului este înlocuită cu fibre de iarbă prelucrate. Cartonul fabricat din deșeuri de iarbă din rezervațiile naturale este sustenabil și sigur. Pe lângă beneficiile privind durabilitatea, cartonul obținut din iarbă este eficient în ceea ce privește costurile, deoarece consumul de energie și apă în producția de hârtie de iarbă este redus substanțial, susține Dorina Veleșcu, specialist comunicare în cadrul Asociației Obștești e-Circular.
Care sunt avantajele?
Ambalajul de carton din deșeuri de iarbă are mai multe avantaje. Iată câteva din ele:
- Procesul de fabricare consumă mai puțină energie;
- Emisii de CO2 cu 25% mai puține față de cartonul pe bază de fibre virgine și reciclat;
- Consum de apă cu aproximativ 3 m³ mai puțin per tonă de carton.
- Iarba și deșeurile agricole ca materii prime pentru carton pot fi recoltate de până la trei ori pe an;
- Cartonul din fibre de iarbă este testat dermatologic și nu provoacă alergii.
Această abordare de transformare a deșeurilor în resurse este un exemplu perfect cum funcționează #EconomiaCirculară, care presupune reutilizarea, recondiționarea și reciclarea materialelor și produselor existente. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins, iar cantitatea de deșeuri este redusă.
Se produce carton din deșeuri de iarbă în Republica Moldova?
În Republica Moldova, nu există producători de carton din deșeuri de iarbă. „Totodată, sunt oferite spre comercializare ambalaje din carton de deșeuri agricole prin intermediul distribuitorilor locali, care oferă veselă de unică folosință din trestie de zahăr. Producătorii locali de ambalaje din carton/hârtie oferă doar produse fabricate din celuloză sau carton reciclat”, precizează pentru ecopresa.md Dorina Veleșcu.
Însă, Republica Moldova poate prelua practica nemțească în ce privește cartonul din deșeuri de iarbă. Potrivit specialistului comunicare de la AO e-Circular, în Germania se organizează Expoziția InterPack, care întrunește producători de ambalaje, inclusiv alternative ale celulozei. În această țară, există cel puțin trei producători de hârtie de iarbă, iar unul dintre ei are și o filială la Sibiu, România.