Cantaragiu: „Pentru a avea apă calitativă la robinete, trebuie construite stații de epurare și pre-epurare”
Pentru a avea apă calitativă la robinete, în Republica Moldova trebuie construite stații de epurare și preepurare a apelor uzate. Declarația a fost făcută de ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul unei ediții speciale de Moldova 1. Potrivit ei, în ultimii zece ani în țară s-au construit apeducte, în special, în localitățile rurale, însă nu au fost oferite soluții pentru curățarea apelor uzate.
„Dacă vrem să avem apă de calitate la robinete, atunci trebuie să construim stații de epurare și pre-epurare. În ultimii zece ani am construit destul de multe apeducte în localitățile rurale, în special, dar nu am oferit soluții pentru epurarea apelor uzate și ceea ce întoarcem înapoi în natură sunt ape poluate, care ajung din nou în consum. Astfel, noi creăm o presiune ecologică foarte mare și există riscul de a polua încă mai tare apa care ajunge la robinet”, susține ministra.
Ministra susține că în primul rând, agenții economici trebuie să-și construiască stații de pre-epurare. „Îi îndemn pe această platformă să aplice la finanțare din partea ODIM pentru a obține o parte din bani pentru a-și construi stații de preepurare pentru a nu distruge stațiile de epurare municipale”, a declarat Cantaragiu.
Potrivit ei, o evaluare a sub-bazinelor hidrografice din Republica Moldova care a fost făcută în anul 2018 a stabilit prioritatea bazinelor, în funcție de presiunile ecologice care se exercită asupra lor și unde în primul rând trebuie construite stațiile de epurare. Pe primul loc atunci s-a clasat bazinul hidrografic de la Soroca și a fost urmat de cel de la Ungheni.