„Când nu pricepi ceva, adresează-te la oameni care pricep”. Reacția unui ex-secretar de stat la afirmațiile lui Dodon privind irigarea cu apă din subteran
Iuliana Cantaragiu, ex-secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, îi sugerează șefului statului să se adreseze la experți înainte de a veni cu afirmații despre un domeniu în care nu este competent. Sugestia a fost făcută după ce Igor Dodon a declarat că cerut Guvernului ca până la sfârșitul lunii iulie să permite irigarea din fântâni arteziene a culturilor cu valoare adăugată sporită, cum ar fi livezile.
„Igor Dodon a trecut prin Universitatea Agrară ca lebăda pe apă. Este așa o vorbă românească despre elevii și studenții care trec prin școală fără a învăța ceva, precum lebăda nu se udă când iese din apă după ce o traversează. Când nu pricepi ceva, adresează-te la oameni care pricep, consultă știința, consultă experții care au ani de experiență, de cercetare și de studii în domeniu”, a scris Cantaragiu pe pagina sa de Facebook.
Acolo, ex-secretara de stat vine și cu clarificări ce ține de irigarea din subteran.
„Oamenii de știință din țara noastră, de la Institutul de Pedologie, de la Institutul de Ecologie și Geografie, care ani în șir au investit în studierea pretabilității solului la diferite tipuri de apă, care ani în șir au studiat calitatea apei din subteranul nostru, zic că nu se recomandă irigarea solurilor cu apa din subteranul nostru, fiindcă e mineralizată și există riscul de salinizare a solurilor, ceea ce va diminua capacitatea nutritivă a solului. Cu alte cuvinte, dacă irigăm cu apa din subteran la noi, transformăm cernoziomurile în soloneț, pe care nu va mai crește nimic”, scrie Cantaragiu.
În context, aceasta îl întreabă „pe dl Dodon, unde e responsabilitatea dumnealui față de viitorul acestei societăți? Sau voturile din toamnă contează mai mult decât ce se va întâmpla peste 10-15 ani?”.
Aceasta mai spun că nu se poate de comparat situația din Moldova cu cea din Ucraina și România pentru că nu avem același bazin subteran comun.
„E ceva mai complicat aici. Dacă ar fi atât de simplu, atunci, elementar, de la Naslavcea la Giurgiulești am fi avut aceeași calitate a apei în subteran, însă la Fălești apa are un conținut sporit de flor, la Călăraș, Strășeni, Anenii Noi apa are o concentrație sporită de hidrogen sulfurat, la Basarabeasca, Taraclia și în Găgăuzia apa are un conținut mărit de săruri. Deci, este primitiv să zici că avem un sigur bazin acvatic subteran pe care plutește scoarța terestră”, afirmă Cantaragiu.
În context, aceasta a cerut ca șeful statului și Guvernul să facă regulă în apele de suprafață prin eliminarea surselor de poluare și prin așa-numita pașaportizare a iazurilor și lacurilor, potrivit ei astfel agricultorii vor avea apă pentru irigare.
„Dle Ministru Ion Perju, decât irigare din subteran, faceți mai bine modificări la HG 455/2017 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și introduceți o măsură pentru elaborarea Regulamentelor de exploatare a iazurilor și lacurilor de acumulare (așa-numitele pașapoarte) pentru ca agricultorii să poată în mod legal iriga, obținând autorizație pentru folosință specială a apei pentru irigare. Astfel va rezolva și conflictul dintre piscicultori și agricultori, care există de ani în șir. La urma urmei, solicitați o asistență externă pentru asta, că fără asta, conflictele de utilizare a apei nu vor dispărea”, a scris Cantaragiu.